Man skulle tro det var superenkelt: vand og salt i en gryde og grøntsagene oven i. Men så simpelt er det ikke.
Kogte grøntsager er en nem måde at lave tilbehør på, og kræver reelt bare at man forbereder grøntsagerne en smule - skraber, skræller og skyller - og så koger dem i saltet vand.
Men det betaler sig at være lidt nøjeregnende med hvordan det gøres.
Kogte grøntsager bliver nemt udkogte grøntsager, og det er der ikke så mange, der kan li'.
Du kan koge:
Det kan alt sammen koges i en gryde for sig, men det nemmeste er at koge det sammen med kartoflerne eller i een gryde med alle tingene.
Det vigtigste er at du ikke koger det for meget.
Udkogte grøntsager er kedelige!
Kom tingene i så det passer med at:
Husk at når du kommer noget koldt ned i gryden, så koger vandet ikke mere.
Så skal der måske lige skrues op for at det koger igen.
Majs og ærter skal ikke ned i gryden, men kan ligge i en sigte, der er oven over vandet. Så bliver de varmet af dampen.
Hvis du bruger kartoffelgryden til at koge i, så sørg for at der er plads til de ekstra ting.
Visse grøntsager er ikke helt så egnede til at koge. Det gælder f.eks.
Det er enormt svære at styre kogetiden på disse ting, som meget nemt bliver helt udsplattede eller ujævnt kogt. De kan laves på mange andre måder, men efter min mening ikke bare kogt i vand.
Brug dem i stedet stegt i ovnen eller til mos (rodfrugterne), stegt på en pande (Squash og auberginer) eller spis dem rå i en salat. Både perseillerod og jordskokker smager enormt godt rå.