Grøntsager i ovnen er virkeligt godt og varieret tilbehør til alle mulige retter
Du kan stege mange slags grøntsager i ovnen. Kartofler og rodfrugter som gulerødder, persillerod, selleri, rødbeder og søde kartofler egner sig bedst.
Det meste kan steges sammen, men kartofler bliver bedst hvis de får lidt længere tid, gerne 1 time, så de bliver sprøde.
Du kan simpelthen skære tingene ud og putte dem i et ovnfast fad med lidt salt og olie over og komme det i ovnen. Det er smart at lave kartoflerne først og lade dem få lidt længere. Så kan du lave et mindre fad med andre ting, som ikke skal have så længe.
Kartofler kan stå op til en time i ovnen uden problemer. De er færdige efter 40-45 minutter, men bliver mere sprøde efter lidt mere tid.
Rødbeder kan også tåle at få lidt mere tid. De er gode efter 30-40 minutter, men kan sagtens tåle 45 minutter eller en time.
Gulerødder, søde kartofler, selleri og persillerod skal bare have 30-40 minutter.
Du kan også komme kvarte løg, porrer eller forårsløg i ovnen, men du skal passe på at de ikke bliver for tørre og brændte.
Hvis du bruger mange "våde" grøntsager såsom squash, auberginer, løg, peber, blegselleri - alt sammen skåret i mindre stykker - så får du en slags ratatouille. Grøntsagerne smider en del vand undervejs, og hvis ikke det får for meget varme, så bliver det blødt og koger lidt sammen. Krydret med hvidløg og lidt friske krydderurter såsom timian, persille, merian, rosmarin (sparsomt) eller andet er det virkelig lækkert tilbehør til næsten alle former for kød eller fisk. Det tager ca. 30-40 minutter for sådan en bradepande at blive klar, men kan godt tåle at stå længere hvis der bare ikke er for meget knald på ovnen.
Mængde | Ingrediens | Bemærkninger |
---|---|---|
200-300 gram pr. person | Kartofler | 4-500 gram hvis folk er meget sultne. |
100-200 gram pr. person | Andre rodfrugter som nævnt | |
3-4 spiseskefulde | Olje | |
1 spiseske | Salt | |
Lidt frisk fra kværnen | Peber | |
Hakket fint | Timian | 1-2 spiseskeer er passende |
2-3 spiseskeer | Honning | Brug flydende honning, og kom det over gulderødder og rødbeder |
1-2 spisekeer | Citronskal | Kom det over gulderødder og rødbeder |
Trin | Tid |
---|---|
Skrælle, skylle, skære kartofler | 10 min |
Skrælle, skylle, skære andre grøntsager mens kartoflerne starter i ovnen | 15 min |
Bage det hele færdigt | 45 min |
Samlet tilberedningstid ca. | 1 time 10 min |