... er et lille metalskab fra Ikea til den fyrstelige sum af 250 kroner
Min gamle røgeovn måtte give fortabt tidligere på året.
Den havde gjort det virkelig godt, og røget mængder af bacon og mørbrad og andet godt, men den var lavet af gamle hylder i fyrretræ, og gentagne ture gennem regn, fugt, røg, varme blev for meget, og til sidst faldt den bogstaveligt talt fra hindanden. De limede hylder mistede sammenhængskraften, og det hele blev til pindebrænde mellem hænderne på mig.
Men det du'r jo ikke uden røg!
Så der måtte findes en løsning.
Kommercielle røgeovne er ofte svinagtigt dyre, og selv om jeg ret let kunne bygge en ny, så ville den jo potentielt lide samme skæbne med mindre jeg brugte fx metal.
Mit garageværksted er ikke udstyret til at håndtere metal i lange og brede baner, så jeg måtte på jagt efter noget færdigt, fx et metalskab.
Sådan nogle er til at finde, og det umiddelbart mest passende var et lille, billigt skab fra Ikea med det meget idyllisk klingende navn Lixhult.
Skabet måler 35*35*82 cm, så det er noget mindre end min gamle ovn, men stort nok til formålet. Og for 250 kroner er det jo ikke noget dyrt eksperiment.
Så skabet blev inkøbt og samlet (det er jo Ikea!), og en af de gamle riste blev bukket lidt, så den kunne være inden i. Den blev fæstet med et par bolte og møtrikker i hver side, og min gamle smuldbakke (et forhenværende ovnfad) kunne stilles lige så fint i bunden.
Lågen lukker med en magnet, og selv om skabet er lakeret og der er nogle små nylon-bøsninger som hængsler, så tænker jeg ikke det bliver noget problem. Ovnen skal jo nødig blive over 25 grader varm, så den afgiver næppe noget giftigt eller smelter på nogen måde.
Indtil nu har det kørt helt lydefrit, og varerne ryges helt som de skal!
Ovnen ryger lystigt 5-6 timer på en opfyldning, og har allerede lagt hus til to gange bacon og lidt mørbradstumper. Der er ikke gjort noget for at skabe ekstra træk. Skabet er tilstrækkeligt utæt til at der kommer luft nok ind uden at der slipper for meget røg ud.
Det er nok den billigste røgeovn man kan forestille sig. Selv med tilkøb af en rist og en bakke, kan prisen nok ikke vrides op over 400 kroner. Det er mindre end hvad mange fancy røgspiraler koster.
Og arbejdet med at "bygge" den var overkommeligt. Jeg skruede efter Ikeas anvisninger, og borede fire små huller til montering af risten. Lidt mere skruearbejde og så var den på plads.
Jeg bruger røgbakken på en meget simpel måde: jeg lægger smuld rundt i kanten på tre sider, og tænder det med en lille gasbrænder. Hvis jeg vil have meget røg, så tænder jeg i begge ender. Når det er brændt ud, så roder jeg lidt rundt i asken og samler den i kanten. Så lægger jeg nyt smuld ovenpå. Min erfaring er at de brænder mere stabilt oven på den gamle aske.
Ovnen kører typisk et par døgn, hvad der svarer til 5-6 opfyldninger. Så hænger varerne af og til en dag eller to i ovnen før de ryger i køleskabet og modner videre. Jeg pakker det ikke ind, men lader det ligge på et fad og tørre yderligere og modne. Hvis der er meget, så skærer jeg det i mindre stykker, vaccumpakker og fryser.