Salater

Det er nemt at lave en god salat. Du blander bare stykker af de rå grøntsager du godt kan lide i noget dressing

Salat er godt

Vupti!

Men der er nogle tricks som gør salaten bedre.

Du skal lave en god dressing.

Det nemmeste er den som er vist nedenfor, som dur til næsten alle slags salat. Den kan laves i bunden af salatkålen før du kommer grøntsagerne i.

Banal salat

"Grøn" salat er den klassiske betegnelse for den lidt "uopfindsomme" salat, som bruger salatblade som basis.

Jeg laver sjældent grøn salat, men kan bedre li' dem, der er lidt mere gods i, men ellers er det ret nemt at få en fornuftig salat ud af de helt almindelige sommergrøntsager:

  • Bladsalat, gerne flere slags, f.eks. frisée, romaine, Iceberg, klassisk bladsalat, hjertesalat
  • Tomater
  • Løg, forårsløg eller porrer
  • Agurker
  • Rød/grøn/gul peberfrugt

Skær salatbladene ud i strimler eller styker, skær tomaterne i både, snit løg eller porre fint. Brug milde salatløg eller brug ganske lidt løg. Agurken og peberfrugten kan bare skæres i passende stykker. Det er ikke nogen tung eller mættende salat, og den skal laves lige før den skal spises, for ellers bliver den vandet og kedelig. Men den er ganske dejlig saftig og frisk.

Virkelig grøn "grøn" salat

Grøn peber

Det her er er også baseret på almindelig bladssalat. Den mætter stadig ikke så meget, men er piftet lidt op og er pæn og frisk og smager godt.

  • 2-3 spiseskeer hakket forårsløg, salatløg, rødløg eller almindeligt løg. Ikke for meget, hvis det er stærkt.
  • 1 salathoved hvis det er hovedsalat. Lidt mindre hvis det er Iceberg.
  • Andet grønt, for eksempel frisk spinat, agurk, squash, grøn peber eller hvad du kan lide.
  • Noget sødt, fx. frugt som et æble eller en pære.
  • Nogle kerner er godt her, fx græskarkerner, pinjekerner eller solsikkefrø. De bliver endnu bedre hvis du lige rister dem på en meget varm og tør pande. De skal bare lige få lidt farve og begynde at dufte. Tag panden af og køl kernerne af før du hælder dem over, ellers ”koger” de salaten!

Her er det farven der tæller, og jeg bruger kun grønne grøntsager. Der er masser af dem udover de nævnte: kål, spirer, blegselleri, asparges, grønærter, grønne bønner og meget andet.

Mere opfindsom salat

Kidney-bønner

Jeg ynder gerne at lave salater af hvad jeg har, og foretrækker at lave dem af nogle grøntsager med mere gods og mad i, f.eks. kål, rodfrugter, kartofler, bønner, gerne i kombination med noget frugt, f.eks. æbler, pærer, vindruer eller tørret frugt som abrikoser eller tranebær. Det søde strejf klæder de fleste salater godt.

Jeg laver tit noget som jeg kalder "bønnehejs" som bruger kogte kidney bønner som basis. Hvis man kan lide bønner er det enormt godt, sundt og mættende.

Salater er også et godt sted at bruge kolde rester af kogte kartofler eller ris. De giver fyld og mæthed, og så får man brugt sine rester. Hvis man laver sine salater som hovedret kan man også komme kød i, og sprød bacon er min klare favorit her.

I den mere "voksne" ende kan ting som oliven, syltede agurker eller en fast tør ost som parmesan være godt. Men husk at det kan dominere meget.

Opskrifter: 

Salatdressing
Opskrift

En simpel dressing, der kan bruges til mange forskellige slags salat

Tomatsalat
Opskrift

En supergod salat til al mulig pasta eller lasagne.

Salat med broccoli og bacon
Opskrift

En god og mættende salat, der nemt kan gøre det ud for en ret i sig selv