Burlaks skal man forsage som djævlen! Det er noget usundt skidt, som volder kæmpe problemer i havmiljøet.
Engang var laks en fattigmandsspise. Historien går at karle og piger på gårdene ved de store åer i Jylland fik en aftale med bonden om at de ikke måtte få laks for tit. Der var masser af store laks i åerne, og de svømmede selv ind nettet, som blev spændt tværs over åen.
Det ændrede sig!
Møller, dæmninger, udretninger, opgravninger og overfiskeri gjorde laksen sjælden, og dermed dyr. Da jeg var barn var laks ikke noget man fik ofte. Laks var luksus.
God laks er stadig luksus, men skrammellaks er hver mands spise nu om dage. Takket være især den store norske burlakseindustri, så er laks billig mad.
Desværre er det også dårlig mad!
Måden laksene opdrættes og opfodres på, kræver at de fodres og behandles med alt muligt skidt. De går alt for tæt i store bure ude i havet, og får alle mulige sygdomme, svamp og al landsens elendigheder. Så derfor får de medicin i massevis. For en ordens skyld får de også farvestoffer så deres kød kan blive lyserødt eller orange, for det bliver det ikke af sig selv, når man bare fodrer med piller. Pillerne er i øvrigt lavet af andre fisk, som fanges i havet, forarbejdes på en fabrik og så hældes ud over burene. En meningsløs og meget ressourcekrævende måde at udnytte vilde fisk på.
Desværre bliver resterne af alle de tilsætningsstoffer i laksen, og når vi spiser den, får vi det i os. Det har bl.a. betydet at myndighederne mange steder ikke anbefaler at gravide spiser burlaks, så skidt er det! Og hvis de ikke må, hvorfor må vi andre så?
Opdrættet af laksene er også et stort problem i de vande hvor det sker. Laksene spiser meget, og efterlader derfor også meget skidt. De fodres med piller, som ikke alle bliver spist, og medicineres oven i købet. Resterne af skidt, foder, medicin og døde laks synker ned og rådner. Noget helt ned til bunden, hvor det danner et dødt tæppe under burene.
Dertil kommer at laksene trækker sygdomme til sig - trods medicinen - og de sygdomme spreder sig til de vilde fisk.
Og sidst men ikke mindst, så undslipper der tit mange burlaks, som blander sig med de vilde laks og ødelægger ellers sunde bestande.
Der opdrættes også ørreder i burene i havet. Regnbueørreder. Disse fisk er ikke laks, selv om de nogen gange sælges som det - eller som "laksørred", som jeg engang har set dem markedsført. Regnbueørrederne opdrættes mest for deres æg, som er en kæmpe vare i Japan, men kødet finder også vej til frysere og kølediske. Problemerne er de samme: medicin, sygdom, undslupne fisk, men oven i det kommer at regnbueørrederne er enormt fede og "løse" i kødet og ærligt talt ikke særligt lækre.
Lad simpelthen være med at købe burfisk, uanset hvor de kommer fra: Norge, Danmark, Skotland, Færøerne, Asien, Sydamerika. Det er alt sammen noget skrammel, der forvolder store ulykker og hverken er lækkert eller sundt at spise.
Køb i stedet vildtfangne laks, typisk danske eller svenske (hvis de er friske) eller canadiske (hvis de er røget eller frosne). De er fanget i havet. Selv om det også kan give problemer, så er det i det mindste en sund og vild fisk du spiser.