Røgeovnens (potentielle) lyksaligheder

Jeg har bygget en røgeovn, og har lige taget den første omgang røgvarer ud efter cirka to døgns røgning.

Færdigrøget
Mit første bacon efter modning

Jeg har længe gerne ville lave mit egen bacon. Jeg er vild med bacon, og tørsaltet økologisk er min favorit – men det koster bare det blege!

Kuren kan være at lave det selv. Flæsk eller ribbenssteg, salte i nogle døgn, tørre i nogle døgn og så i kold røg et par døgn. Sværere skulle det ikke være, og jeg har nu taget første omgang bacon og mørbrad ud af ovnen efter 35-40 timers røg.

Og det ser ud til at være som det skal.

Jeg har prøvesmagt mørbraden – selv om den i princippet skal modne før den spises – og selv den meget ”unge” udgave er mere end godkendt.

 

Projektet startede med at jeg byggede en røgovn.

Man kan købe dem færdige, men de er for det meste dyre, og det er da sjovere at lave én selv.

Jeg havde nogle gamle fyrretræshylder, som egnede sig til formålet. Fem styk: fire sider og én til bund og låg. Byggeriet var ikke stor kunst. Efter lidt slibning kunne den ene hylde saves over til top og bund, og efter at siderne var trimmet af (der var metalskinner i til montering i en stigereol), så kunne delene skrues sammen. Det hele fik en gang sort træolie, og lågen blev monteret med hængsler. Et par spjæld blev monteret, skinner til riste (og riste) inden i og alt var i princippet klart.

 

Jeg indkøbte ribbenssteg og mørbrad til første forsøg, og saltede det efter forskrifterne i nogle dage: tørsaltet i en pose i køleskabet med 2,4% salt.

Derefter skulle det tørre, og så kunne der røges.

Jeg havde købt fint bøgesmuld og groft ellesmuld, og en såkaldt røgspiral, der skal sørge for at det gløder og ryger i lang tid.

Efter lidt hiv og sving lykkedes det at få spiralen til at ryge, og nu har tingene hængt i røg i 35-40 timer, og er klar til at modne.

Så om en lille uge kan det hjemmerøgede indgå i husholdningen.

 

I mellemtiden sætter jeg gang i anden omgang saltning, for med den produktionstid, skal man være lidt på forkant.

PS: Min første bacon er den bedste bacon jeg nogensinde har smagt. Simpelthen fantastisk! Helt tør og fast, flot i farven, velsmagende, sprutter ikke det mindste når man steger den og holder sig nu fuldkommen frisk i køleskabet på tredje uge - men er desværre snart brugt op. Jeg skal hurtigst muligt i gang med at salte mere ribbenssteg til næste omgang. Jeg har lavet anden omgang røget mørbrad med samme succes.