Hvis du vil lave "rigtig" fond, så skal der lidt mere arbejde til. Du skal bruge det samme som nævnt ovenfor: kød, ben, grøntsager osv., men i stedet for at brune det i en gryde, så ryger det i ovnen i en bradepande.
Skær tingene ud i stykker og bred det ud i et jævnt lag. Sæt det i ovnen ved 225-250 grader i omkring 45 minutter eller en time. Det skal gerne tage farve og blive godt brunt.
Når det er brunt, så skal det over i en stor gryde. Her dækkes det med vand, hvilket typisk er mange liter, og stilles over for at koge under låg. Jo længere, jo bedre... næsten... i hvert fald 2-3 timer og gerne mere. Det skal bare småsimre.
Når det har kogt, skal det sigtes. Hæld det hele gennem en sigte over i en anden gryde. Brug eventuelt et "stykke" som kokkene siger. Det betyder bare et stykke stof eller et viskestykke. Så får du siet alt "svævet" fra.
Når det er siet, skal det koge igen, og det skal endnu engang koge længe. Nu skal der ikke være låg på, for noget af vandet skal koge væk. Det meste af vandet, faktisk. Der skal ikke være mere end et par deciliter tilbage. Nu er det virkelig kraftigt og klar til brug.
man skal ikke bruge meget ad gangen, når man laver en portion sovs. Jeg kommer det typisk i isterningeposer og fryser det. Så kan det holde, og man kan tage 2-3 stykker ud og plumse op i gryden eller panden som skal have et boost.