Hvededej

Her er en basisopskrift til dej til en masse formål: brød, boller, pizza, foccacia, madbrød og meget andet

En ret våd dej

Når du først har fået fat i det med at lave en dej, er det supernemt at lave forskellige slags brød eller boller. Den almindelige hvededej kan også bruges til pizza.

Det her er den enkleste dej, kun med hvedemel. Portionen bliver til dej til et stort brød, 16 mellemstore boller eller mere end rigeligt til 2-3 pæne pizzaer.

Du skal bruge:

  • En stor skål at blande i.
  • En stor grydeske eller eventuelt en håndmikser eller røremaskine med dejkroge.
  • Et stort grydelåg der kan dække over skålen.

Du kan lave dejen i et par omgange, først lidt våd og så færdig. Den skal hæve mellem hver gang. Du kan også lave den færdig med det samme.

Den skal først hæve i skålen og bagefter på bagepladen.
Jo længere tid den hæver, desto bedre bliver brødet.
Derfor kan det godt tage lidt tid at lave brød. 4-5 timer mindst, men i princippet kan det tage hele dagen.

 

Spis af det mens det er frisk! Det er superlækkert, men lad det lige køle af 20-30 minutter før du skær i det.

Pak det ikke ned før det er helt koldt, ellers bliver det vådt og blødt.

Det kan godt stå på bageristen med et viskestykke over til næste dag og stadig være frisk og lækkert.

Hvis du har en bagesten kan det være godt at bage brødet på den. Så sætter du stenen på en plade nederst i ovnen.
Sæt brødet på et stykke bagepapir på bordet og lad det hæve den sidste gang der.
Tag så en brødspade ind under bagepapiret og læg brødet ind på den varme bagesten med bagepapiret og det hele.
Bag det ellers på samme måde som nævnt i vejledningen.

Ingredienser: 
MængdeIngrediensBemærkninger
Ca. ½ liter
Vand
Koldt eller lunkent
En kvart pakke
Frisk gær
Gerne mindre hvis du har god tid
2-3 spiseskeer
Salt
1-2 teskeer
Sukker eller honning
Ca. 1 kilo
Hvedemel
Mængden kan variere
Tidsforbrug: 
TrinTid
Røre sammen
10 min
1. hævning
1 time
Røre, strække
5 min
2. hævning
1 time
Røre, strække, ælte
0 sek
3. hævning
1 time
Forme brød
5 min
Efterhævning
40 min
Bagning
30 min
Samlet tilberedningstid ca.4 timer 30 min
Brødet spændes op
Efterhævning
Klar til ovnen
Færdigbagt
Vejledning: 
  1. Kom vandet i skålen.
  2. Kom salt og sukker i.
  3. Kom gæren i og rør det hele sammen til gæren er opløst.
  4. Kom lidt mel i og rør godt rundt.
  5. Kom mere mel i og bliv ved med at røre.
  6. Det bliver sværere og sværere.
    Hvis du bruger en håndmikser eller en røremaskine er det nemmere.
  7. Stop mens dejen stadig er lidt våd og læg grydelåget på og lad dejen hæve mindst 1 time.
  8. Der er to måder at fortsætte på:
  9. Den våde, tager længere tid
    1. Kom lidt vand på fingrene og skrab dejen løs fra skålen.
    2. Tag fat i dejen og løft den op så den strækker sig.
    3. Læg den ned i skålen mens du "folder" den - ligesom lægger den i lag.
    4. Vend skålen 90 grader og gør det igen. Gentag det 3-4 gange.
    5. Hver gang du gør det, strækker du dejen og gør den mere elastisk.
    6. Gentag denne procedure 3-4 gange med en times mellemrum.
    7. Lad dejen hæve mellem hver gang.
  10. Den tørre, er lidt nemmere og hurtigere
    1. Hvis den bliver meget stor, så rør rundt i den så den klasker sammen. Så kan den hæve videre.
    2. Bland så mere mel i, eventuelt med håndmikseren.
    3. Så skal dejen æltes.
    4. Kom mel på bordet og hæld dejen ud på det. Skrab al dejen ud af skålen.
    5. Ælt den med mere mel til den ikke er klistret mere.
    6. Kom den tilbage i skålen og lad den hæve igen. Måske 1 time mere eller i hvert fald til den er dobbelt størrelse.
  11. Gør en bageplade klar med bagepapir.
  12. Nu skal brødet laves, og her skal du være lidt forsigtig!
  13. Det handler om ikke at slå luften ud af dejen.
  14. Kom igen mel på bordet og hæld dejen ud på det.
  15. Du skal ikke ælte eller mase den!
  16. Den våde dej klistrer meget, så her skal du have mel på fingrene og være lidt hurtig!
  17. Tag fat i kanterne og fold dem ind over dejen.
  18. Bliv ved med at gøre det indtil bagsiden er glat.
  19. Vend dejen forsigtigt om og form et brød – aflangt eller rundt.
  20. Sæt brødet over på bagepapiret.
  21. Lad den stå og hæve igen. 1 halv times tid er normalt passende.
  22. Det skal ikke være for længe. Så flyder det ud.
  23. Tænd for ovnen på fuld knald – 250 eller 275 grader og varmluft.
  24. Sæt brødet ind på nederste rille når den er varm.
  25. Skift til undervarme hvis du kan.
  26. Skift over til varmluft efter 15-20 minutter når brødet er blevet stort.
  27. Bag videre 15-20 minutter til brødet er brunt.
  28. Tag det ud med et rent viskestykke og slå på bunden med en negl eller en lille kniv.
    Det skal være helt sprødt og hårdt og lyde hult.
  29. Hvis de ikke er hårdt, så bag det videre i 10 minutter med undervarme.
  30. Sæt brødet på en bagerist til afkøling.