Foccacia eller madbrød

Dette brød kan bruges som tilbehør til varm mad eller til at servere til ost, skinke, pølse eller lignende.

Dejen laves som almindelig hvededej, gerne med lidt olie i dejen og dobbelt mængde gær i forhold til opskriften. Men i stedet for at lave brød eller boller når det har hævet anden gang, kommer du dejen i et ovnfast fad der er smurt med olie. Vælg et fad uden belægning, f.eks. et glas- eller keramikfad.
Alternativt kan du lave det som små, flade brød, som bare står på bagepapir.
 

Du kan også komme hakkede løg eller porrer, revne gulerødder og hakkede tørrede tomater i vandet til dejen før du kommer mel i. Så bliver brødet et madbrød.

Ingredienser: 
MængdeIngrediensBemærkninger
Af ca. 3-500 gram mel
Hvededej
Kom gerne lidt olje i dejen, som godt må være lidt våd
4-5 spiseskeer
Olje
Stænkes over brødet inden det bages
1 spiseske
Groft salt
Drysses over brødet inden det bages
1 spiseske
Krydderurter, oregano, timian, rosmarin eller lignende
Drysses over brødet inden det bages
Tidsforbrug: 
TrinTid
Klargøring af dejen og første hævning
1 time 15 min
Klargøring i fad
5 min
Efterhævning
30 min
Tilsætning af olje, salt, krydderurter
5 min
Bagning
30 min
Samlet tilberedningstid ca.2 timer 25 min
Foccacia med rosmarin
Vejledning: 
  1. Lav dejen som beskrevet her, gerne den våde version.
  2. Lad den hæve første gang.
  3. Smør et ovnfast fad inden i med lidt olje.
  4. Skrab dejen over i.
  5. Bred den ud. Kom lidt olje på fingrene, så er det nemmere.
  6. Stil dejen til efterhævning i mindst 30 minutter.
  7. Når brødet har efterhævet prikker du nogle huller i den med en finger eller skaftet på en lille kniv eller en gaffel.
  8. Så kommer du lidt olie over og drysser med lidt salt og oregano, timian eller rosmarin.
  9. Bag brødet med varmluft midt i ovnen ved 240 grader i cirka 30-35 minutter til det er lysebrunt ovenpå. Det bliver ikke så højt.
  10. Tag det ud og lad det køle af. Lad det bare blive i fadet mens det køler.
  11. Skær det direkte i fadet eller vip det ud på et skærebrædt og skær det der.