Pandebrød

Jeg laver af og til nogle hurtige brød på panden, som egner sig utroligt godt som tilbehør til suppe og andre retter.

De bages i en pande

Jeg plejer at sige at alt brød er godt, bare det er friskbagt. Det er måske ikke helt sandt, men selv den elendigste, gennemæltede trylledej kan næsten blive spiselig hvis den indtages frisk ud af ovnen. Det kræver i hvert fald en hæderlig indsats at spolere smagen af et lunt brød eller en lun bolle.
Disse brød kører lidt på det faktum.
De laves af en hurtig dej, som ikke kræver meget arbejde eller lang tids hævning, og de bages på en pande mens resten af retten bliver færdig. Den samlede forberedelsestid inklusive bagning er cirka to gange ti minutter – dog gerne adskilt af mindst en time eller to hvor dejen lige hæver.
Jeg laver både simple, hvide brød, og nogle, der er lidt mere eksotiske, f.eks. med spidskommen, sesam eller nigella-frø i.

Brødene kan godt blive en smule klæge og tætte, lidt ligesom naan-brød (hvilket de også minder om), men blot de er friske, er det ikke så dårligt endda.

Man kan også vælge at lave en lidt fastere dej, og så rulle den ud til regelmæssige, runde brød, der fylder hele panden. Så kan de deles mellem flere personer. Der bliver måske 2-3 større runde brød af denne portion afhængigt af hvor tynde man laver dem.

Bruges til: 
Ingredienser: 
MængdeIngrediens
2-3 dl
Lunkent vand
1 spiseske
Groft salt
10 gram
Frisk gær
½ dl
Olje - f.eks. raps, vindruekerne eller solsikke
1 teske
Stødt spidskommen - kan undværes
2 spiseskeer
Nigella-frø (jomfru i det grønne) eller sesam - kan undværes
2-300 gram
Hvedemel - lad mængden afhænge af dejen
Tidsforbrug: 
TrinTid
Blanding af dej
10 min
Havning
2 timer
Bagning
10 min
Samlet tilberedningstid ca.2 timer 20 min
Brug en dejskraber til at skære klumper ud af dejen
De kan trykkes flade i lidt olje på bordet
Lav varme så de ikke brænder
De færdige brød
Vejledning: 
  1. Brug lunt vand fra hanen. 2-3 dl er fint til 4-6 brød.
  2. Kom salt og gær i og opløs det så godt som muligt.
  3. Kom omkring ½ dl olje i.
  4. Kom krydderier og/eller frø i.
  5. Kom mel i og rør dejen sammen med en ske.
  6. Hvis den er for våd, så tilsæt lidt mere mel. Den må gerne være lidt til den klæbrige side.
  7. Dejen behøver ikke æltes, men skal bare hænge sammen og kunne håndteres.
  8. Lad den hæve mindst en time, gerne to.
  9. Ælt ikke dejen igen før den bruges!
  10. Sæt en stor støbejernspande over varmen.
  11. Lad den stå 10-15 minutter ved svag varme til den er gennemvarm.
  12. Kom lidt olje i panden. En lille spiseske er mere end rigeligt.
  13. Hæld en smule olje ud over dejen.
  14. Brug en dejskraber til at skære ca ½-1 dl dej ud af klumpen.
  15. Med lidt olje på fingrene laves et uregelmæssigt fladt brød, omkring 1 cm tykt.
  16. Det lægges på panden, og der laves så mange brød som panden kan rumme.
  17. Brødene skal typisk have 10-15 minutter i alt og vendes nogle gange undervejs.
  18. Panden skal ikke være for varm, for så brænder de.
  19. Server straks mens de er varme. De er ikke meget værd dagen efter.