Jeg laver af og til nogle hurtige brød på panden, som egner sig utroligt godt som tilbehør til suppe og andre retter.
Jeg plejer at sige at alt brød er godt, bare det er friskbagt. Det er måske ikke helt sandt, men selv den elendigste, gennemæltede trylledej kan næsten blive spiselig hvis den indtages frisk ud af ovnen. Det kræver i hvert fald en hæderlig indsats at spolere smagen af et lunt brød eller en lun bolle.
Disse brød kører lidt på det faktum.
De laves af en hurtig dej, som ikke kræver meget arbejde eller lang tids hævning, og de bages på en pande mens resten af retten bliver færdig. Den samlede forberedelsestid inklusive bagning er cirka to gange ti minutter – dog gerne adskilt af mindst en time eller to hvor dejen lige hæver.
Jeg laver både simple, hvide brød, og nogle, der er lidt mere eksotiske, f.eks. med spidskommen, sesam eller nigella-frø i.
Brødene kan godt blive en smule klæge og tætte, lidt ligesom naan-brød (hvilket de også minder om), men blot de er friske, er det ikke så dårligt endda.
Man kan også vælge at lave en lidt fastere dej, og så rulle den ud til regelmæssige, runde brød, der fylder hele panden. Så kan de deles mellem flere personer. Der bliver måske 2-3 større runde brød af denne portion afhængigt af hvor tynde man laver dem.
Mængde | Ingrediens |
---|---|
2-3 dl | Lunkent vand |
1 spiseske | Groft salt |
10 gram | Frisk gær |
½ dl | Olje - f.eks. raps, vindruekerne eller solsikke |
1 teske | Stødt spidskommen - kan undværes |
2 spiseskeer | Nigella-frø (jomfru i det grønne) eller sesam - kan undværes |
2-300 gram | Hvedemel - lad mængden afhænge af dejen |
Trin | Tid |
---|---|
Blanding af dej | 10 min |
Havning | 2 timer |
Bagning | 10 min |
Samlet tilberedningstid ca. | 2 timer 20 min |