Tomatsuppe

Simpel, velsmagende, billig, hurtig. Man går ikke galt i byen med en god tomatsuppe.

Tomatsuppe

Suppe kan være noget, der tager lidt tid at lave, hvis man skal koge kraft på f.eks. ben eller kød, koge en kylling eller forberede en grøntsagssuppe. Men tomatsuppe er nem og hurtig at lave, og kræver ikke meget forberedelse. Er man ikke til kød, er den oplagt at lave vegetarisk. Og den er en rigtig køleskabstømmer. Næsten alle grøntsager kan bruges, og man kan nøjes med blot en enkelt eller to udover løg eller porre, hvidløg og tomater, f.eks. bare bladselleri og spidskål eller gulderødder og bladselleri.

Der kommer pastaer i suppen til sidst, og jeg gemmer ofte lidt porretop til at give lidt struktur - og så skal bacon eller pølse og/eller bønner koges med til sidst, hvilket også giver bid og struktur.

Nogen vil måske synes at der skal noget "kraft" til suppen - kød- eller grøntsagsfond - men jeg synes der er mere end smag nok i suppen som den er her.

Ingredienser: 
MængdeIngrediensBemærkninger
1½-2 deciliter
Fine tern af bacon eller en god, røget pølse eller to
Kan sagtens udelades
2 spiseskeer
Olje
1 mellemstor
Porre
Skåret i skiver eller hakket. Porren kan erstattes med et løg.
2 deciliter
Gulerod
Skåret i små stykker eller revet
1 deciliter
Selleri eller bladselleri
Skåret i små stykker
2 deciliter
Spidskål eller hvidkål
Skåret i små stykker
2 deciliter
Andre grøntsager som squash, grønne bønner, rød peber
Skåret i små stykker
1-2 fed
Hvidløg
Hakket eller presset
2 dåser
Flåede eller hakkede tomater
½-1 liter
Vand
Skyl dåserne med vand og hæld det over i gryden. Så kommer de sidste rester med.
1-2 spiseskeer
Oregano
½ teske
Peber
Fra kværnen - eller en halv, mild chilli
2 teskeer
Salt
Smag til efter at suppen har kogt op til sidst
2-3 deciliter
Pastaer - skruer, rør eller bare knækkede spaghettier
1 dåse
Kidney-bønner
Kan bruges i stedet for kød - eller supplere det
Frisk brød
Tidsforbrug: 
TrinTid
Bacon eller pølse hakkes og svitses
5 min
Løg pilles, hakkes og svitses
5 min
Grøntsager gøres klar og svitses
10 min
Suppen koges
15 min
Suppen blendes
5 min
Pastaer koges
10 min
Samlet tilberedningstid ca.50 min
Nogle af ingredienserne
Lidt porretop gemmes
Grøntsagerne svitses
Godt med oregano
Der blendes
Porretop og pastaer
Vejledning: 
  1. Skær bacon eller pølse i små tern, og svits dem i en gryde.
  2. Snit det hvide af en porre i små stykker eller pil og hak et løg.
  3. Gem gerne lidt porretop til at komme i suppen efter at den er blendet.
  4. Tag pølse eller bacon op og læg det til side.
  5. Kom lidt olje i gryden og svits porren/løget.
  6. Hak de øvrige grøntsager og kom dem i og svits med i nogle minutter.
  7. Tilsæt tomaterne og kom ca. lige så meget vand som tomat i gryden.
  8. Kom salt, peber, hvidløg og oregano i.
  9. Lad det koge 10-15 minutter.
  10. Brug en stavblender til at jævne suppen.
  11. Kom pastaer or porretop i, og lad det simre til pastaerne er møre.
  12. Kom bacon eller pølse tilbage i gryden - eller dræn en dåse kidney-bønner for lage og kom dem i - eller kom både kød og bønner i.
  13. Kog suppen op, smag den til og den er klar.
  14. Servér med godt brød til.