Sådan steger du hele kødstykker i ovnen
Det her er ikke en opskrift, men noget der virker hvis du skal stege et stykke kød på 1-2 kilo.
Det kan være oksekød (fx. culotte eller cuvette), grisekød (ribbenssteg, nakkekam), lammekød (for eksempel en lammekølle eller lammebov).
Der er stor forskel på hvordan og hvor lang tid det skal have, og det må du se på pakken eller andre steder.
Mange opskrifter sig at du skal stege i ret kort tid (45 minutter eller 1-1,5 timer) ved høj temperatur (225 grader). Det for det meste bedre at stege i lang tid (2-3 timer) ved lav varme (125 grader uden varmluft) og så give kødet lidt hammer til sidst ved 250 grader eller under grill. Det giver saftigere kød, og gør det nemmere at kontrollere stegningen. Du kan også bruge et stegetermometer. Så kan du styre præcis hvordan kødet er stegt inden i. De præcise temperaturer varierer afhængigt af kødtypen og om man vil have det rødt, rosa eller gennemstegt.
Ofte står der på kødpakken hvor varmt det skal være inden i for at være færdigt.
Under alle omstændigheder skal du komme kødet i et fad og lægge grøntsager og vand eller anden væde i bunden så du får noget at lave sovs af.
Grøntsagerne er ”de sædvanlige”:
Ved noget kød kan du også bruge chili eller hvidløg. Andre gange er det bedre med peberkorn, timian eller laurbærblade.