Ribbenssteg

Hvordan kan man bedre fejre premieren på et nyt mad-site end med klassisk dansk ribbenssteg?

Sværen skal knase og kødet skal være saftigt

Hvordan kan man bedre fejre premieren på et nyt mad-site end med klassisk dansk ribbenssteg?

Følg denne opskrift og få en perfekt mør og saftig ribbenssteg med knasende sprød svær.

Velsmag gennem fedt

Der er mange danskere, der vrænger på næsen af ribbenssteg. Altså når de ikke er placeret foran en tallerken med kartofler, steg, grønt af diverse slags, god sovs og... sprød svær. Så er de fleste ikke så kræsne, men tager gerne for sig.

Jeg har fuld respekt for mennesker, der synes af "flæskesteg" er kedelig mad, og kan da også kun give dem ret. Mange af de flæskestege, der serveres, er lavet af mager kam og stegt alt for hårdt og for kort. Resultatet er tørt, fast og "knirkende" kød, som der er ikke er den store fornøjelse ved at indtage.

Jeg beklager at måtte sige det, men vejen til god gris går gennem fedt! Jep, fedt. Uden fedt bliver det nemt tørt, smagløst og trist.

Det skal ikke drive af fedt, og størstedelen smelter, og tages fra og spises ikke. Men der skal være fedt i kødet for at det kan blive ordentligt saftigt.
Og fedt finder man ikke meget af i den fedtforskrækkede kam. Der skal man over i ribbensstegen for at lykkes. En mager ribbenssted er fint stribet med tynde lag fedt, som giver kødet saftighed og smag.

vejen til god gris går gennem fedt

Tid er guld

Nøglen til en god ribbenssteg - og til ret mange andre stege, faktisk - er tid. Det tager tid at stege et stykke kød! OK, noget kød skal ikke have så længe, men rent faktisk er meget "rødt" kød ganske velegnet til at blive stegt længe. Nå, men det er en helt anden snak.

Når det gælder ribbenssteg (og flæskesteg af kam for den sags skyld), så tager det timer... mange timer. Jeg steger typisk en ribbenssteg 2-3 timer, nogle gange mere.

Der er flere fordele ved den lange stegetid:

  • Kødet bliver så mørt at det falder fra hinanden.
  • Tiden er ikke så kritisk, og får det en halv time mere eller mindre, så er det ingen katastrofe.
  • Man kan sætte det i gang tidligt, og så passer det sig selv en rum tid. Så bides forberedelserne over i flere etaper.
Opskrifter: 

Ribbenssteg
Opskrift

Opskriften på en saftig og sprød ribbenssteg