Den her marmelade har været traditionelt tilbehør til pandekager i vores hus i mange år. Den smager fantastisk!
Stikkelsbær er ikke et ”moderne” bær. Hindbær, jordbær og blåbær er de mest almindelige bær at se i supermarkeder og grønthandlere. Engang imellem ser man brombær, ribs eller solbær, men stikkelsbær er ret sjældne.
I min farfars tid var stikkelsbær ofte i brug, og han havde stikkelsbærbuske i sin kolonihave på Sjælør Boulevard overfor Vestre Kirkegård. Jeg husker at have fået lagkage med stikkelsbærmarmelade såvel som stikkelsbærgrød under hans køkkenregime.
Her hos os har stikkelsbærrene deres stjernestund når de koges til marmelade med kardemomme. Det er en ypperlig kombination, og egner sig specielt godt til pandekager. Som med al marmelade er der lidt forberedelse med at gøre bærrene klar, og man skal være lidt nøje med at få renset glassene så marmeladen kan holde sig. Det er en god idé ikke at bruge for store glas. Så holder det længere og man skal ikke åbne store glas, som skal spises hurtigt.
Jeg kommer ikke konservering i selve marmeladen, men skolder glassene med kogende vand med flydende Atamon i.
Man kan bruge alle former for stikkelsbær – der er grønne, gule og røde at få. Det gør ikke noget de ikke er helt modne. Så skal der måske sødes lidt mere, men til gengæld er der mere pektin i bærrene, så marmeladen ikke skal have ekstra stivelse.
Portionen på billedet blev lavet af alle tre sorter af bær, og både de røde og de gule var ganske modne, mens de grønne var lige ved. Jeg kom lidt stivelse i for en sikkerheds skyld, og konsistensen blev perfekt.
Der var omkring 1,5 kilo bær, og dertil brugte jeg en smule vand, 1 kilo sukker og to teskeer rød Melatin.
Mængde | Ingrediens | Bemærkninger |
---|---|---|
1,5 kilo | stikkelsbær | |
½ dl | vand | kan blot være vandet ved de skyllede bær |
1 spiseske | kardemommekorn fra kapsler | stødes i en morter |
1 kilo | sukker | |
2 tsk | rød Melatin | røres ud i lidt sukker |
Trin | Tid |
---|---|
Klargøring af bær | 30 min |
Klargøring af kardemomme | 15 min |
Kogning af bær | 30 min |
Kogning med sukker og evt. stivelse | 10 min |
Påfyldning af glas | 10 min |
Samlet tilberedningstid ca. | 1 time 35 min |
Bærrene befris for stilke og blomster, og alle bær med bare antydningen af noget dårligt gives til hønsene.
Bærrene skylles kort, så diverse støv, insekter og spindelvæv er væk. Jeg lader ½ deciliter vand være i bunden af gryden til at starte kogningen.
Kardemommen er også et arbejde at forberede. Den kommer fra hele kardemommekapsler, hvor kornene ligger inden i. Kapslerne knækkes med en negl eller en lille urtekniv, og kornene kommer op i en morter. Der skal ca. en spiseskefuld til en portion som den her. Jeg knuser kornene groft i morteren og hælder dem over bærrene før jeg begynder at koge dem. Kan man ikke få kapsler, så kan man nok klare sig med stødt kardemomme. Jeg vil tro en halv spiseskefuld kan gøre det.
Gryden ryger på blusset, og efter få minutter begynder de ellers ret solide bær at briste, og efter 20-30 minutter er de alle helt kogt ud. Skulle der være nogle få formastelige, der ikke er smadret, så maser jeg dem med skeen.
Mens bærrene koger, skolder jeg de helt renvaskede glas. Jeg koger nogle deciliter vand, kommer en spiseskefuld flydende Atamon i, hælder det på glassene et ad gangen og ryster det med låget på. Så hælder jeg videre til næste glas.
Når bærrene er kogt ud kommer sukkeret i, og det hele får et opkog, og til sidst tjekker jeg konsistensen ved at komme en smule op på en underkop, der har stået i køleskabet, og komme den på køl igen. Efter nogle minutter kan man se om marmeladen stadig flyder for meget eller er stivnet. Min var for flydende og jeg kom et par teskeer Rød Melatin i lidt sukker og rørte det ud i marmeladen som fik det sidste opkog.
Så kommer marmeladen på glas. Jeg bruger en lille øseske, og fylder glassene næsten op og skruer låget på med det samme.
Når det er kølet af vasker jeg glassene udenpå, og sætter mærker på med bærtype og årstal.
Et viola! Der er nu stikkelsbær til eget forbrug til det næste år eller to.