Pandekager

Tynde, lækre, perfekt bagte pandekager på ingen tid. Det er heldigvis ikke så svært.

Det vigtigste redskab til pandekager er en god pande! Du kan bruge specielle pandekagepander af jern, men ellers er en pande med teflon eller keramik det nemmeste for de fleste.Det gælder om at undgå at pandekagerne hænger i, for så bliver de grimme!

Jeg har to smedejernspander i den rette form og størrelse, som jeg ikke bruger til andet. Jep, du læste rigtigt! Jeg laver kun pandekager på dem. Fidusen er at det altid er lidt "fedtede" (uden at være beskidte), og ikke har smag af andre sjove ting. Jeg ved 100% hvordan de fungerer, hvor meget dej der skal til hver, hvor meget varme de skal have osv., og det gør at mine pandekager bliver ens og gode hver gang. Panderne er omkring 22 cm i diameter i bunden, 24 i toppen og ikke for høje i kanten. Det er ikke specielle pandekagepander (crepe-pander) med ekstremt lav kant, men bare gode, enkle jernpander. Mine er af mærket Matfer og kostede omkring kr.- 100,- stykket for mange år siden. De er ikke blevet voldsomt meget dyrere siden.

Nå, men til pandekagerne. Du skal bruge

  • En eller to gode pander i den størrelse du vil have dine pandekager.
  • En skål at blande i.
  • Et piskeris.
  • Et fint rivejern.
  • En lille øseske (suppeske eller sovseske).
  • En tynd paletkniv.

Portionen herunder er ikke så stor, men skal nok give cirka 20 mellemstore pandekager.

Du kan bage pandekagerne med det samme, men også vente mens dejen står og er lavet, men den skal ikke hvile, selv om mange opskrifter siger det.

Det kræver lidt øvelse at bage pandekagerne så de bliver flotte, så gå ikke i panik hvis det driller lidt i starten. Smulerne smager også fint!

 

Pandekager kan serveres med

  • Syltetøj. Jordbær, solbær eller stikkelsbær er suverænt.
  • Is – nougat eller vanilje. Lidt syltetøj, honning eller sirup sammen med isen er ret godt.
  • Sukker og citron. Prøv det. Det smager rigtig godt!

Hvis der er pandekager til overs, så smager de virkelig godt kolde dagen efter med lidt smør og sukker på, måske bare sukker eller med sukker og citron.

 

Man kan nemt lave pandekagerne til madpandekager, som kan fyldes, f.eks. til bourriols. Det er bare et spørgsmål om at undlade sukkeret og vaniljen. Jeg laver ofte dejen lidt tykkere og bruger også gerne lidt fuldkornsmel eller majsmel, så de bliver lidt mere drøje. Men ellers er metoden den samme som ovenfor.

Ingredienser: 
MængdeIngrediensBemærkninger
4 stk
Æg
½ dl
Vand
½ teske
Salt
2-3 spiseskeer
Sukker
1 teske
Vanillesukker
Brug meget gerne frisk vanille i stedet hvis du har det
2 teskeer
Revet cintronskal
Cirka fra ½ citron
4-6 dl
Mel
Sådan cirka
½ liter
Mælk
Sådan cirka
½ dl
Olje
Gerne neutral såsom vindruekerne
Tidsforbrug: 
TrinTid
Piske dej sammen
10 min
Bage ca. 20 pandekager
15 min
Samlet tilberedningstid ca.25 min
Vejledning: 
  1. Slå æggene ud i skålen.
  2. Kom vandet i og pisk det sammen.
  3. Kom sukker, salt, vanilje og revet citronskal i og rør det sammen.
  4. Kom melet i lidt ad gangen. Det er ikke sikkert det hele skal i.
  5. Pisk grundigt så det bliver glat.
  6. Kom lidt mere i og pisk mere.
  7. Det skal blive meget tykt. Tykkere en yoghurt, men stadig flydende.
  8. Det vigtigste er at det er glat og uden klumper.
  9. Kom mælk i lidt ad gangen.
  10. Pisk så det bliver tyndere.
  11. Det skal ende med at være som lidt tyk koldskål.
  12. Lav det hellere lidt for tykt end for tyndt. Du kan altid komme lidt mere mælk i hvis det er for tykt og ikke fordeler sig på panden.
  13. Kom olien i og rør lidt rundt. Den må gerne flyde lidt ovenpå.
  14. Sæt panden på blusset og skru op.
  15. Den skal være ordentlig varm over det hele, men ikke for varm.
  16. Kom en lille smule olie på til de første pandekager.
  17. Tag en øseske (eller en lille kop) og øs noget dej over på panden.
  18. Fordel det lidt mens du hælder.
  19. Tag så panden og vip den rundt så der kommer dej jævnt ud over det hele. Hvis der er for lidt, så kom lidt mere dej på i hullerne.
  20. Husk hvor meget du brugte, så du bruger rette mængde hver gang.
  21. Pandekagen skal stege 1 minuts tid eller så.
  22. Du kan se at den er klar når den er tør på oversiden.
  23. Løsn den med paletkniven og vend den om.
  24. Den skal være fin brun, hellere for lys end for mørk.
  25. Steg den 1 minut mere og den er klar til at komme over på en tallerken.
  26. Hvis den første pandekage bliver for tyk eller er svær at fordele på panden, kan du komme mere mælk i dejen.
  27. Kom den næste portion dej på og lav en pandekage mere.
  28. Hvis panden bliver tør og ikke ser fedtet ud mellem to pandekager, så kom en lille smule olie på inden den næste portion dej.