Sovsen

Sovsen

En del af fornøjelsen ved en and er sovsen.

Kom godt med grøntsager og vædske i bunden af bradepanden og brug kraften til at lave sovs af. Husk at der er meget fedt i, og at det skal fjernes før du bruger stegeskyen til sovsen.

Mange ænder leveres også med hals og indmad - ofte i en pakke inden i anden - det kan bruges til at lave endnu mere kraft. Nogle ænder er også meget fede, og her kan man ofte fjerne noget fedt, simpelthen ved at trække det af inde fra anden. Brug også dette fedt til sovsen. Det bliver ikke spist, men giver masser af smag.

Svits fedtet i bunden af en gryde og kom grøntsager såsom løg, porre, selleri og gulerødder samt hjerte, kråse og hals ned i gryden dækket med lidt vand og lad det koge næsten ligeså længe som anden steger. Kom lidt mere vand på hvis der damper meget af.

Når det har kogt og du har tid i programmet, så hæld det gennem en sigte, så du har vædsken for sig. Lad det stå roligt nogle minutter. Så samler fedtet sig ovenpå. Hvis der er meget fedt i, så "skummes" det af med en lille suppeske og kommes op i en skål.

Høæld resten af vædsken tilbage i gryde og sæt det over at koge for fuld drøn, så noget af vædsken damper væk. Det må godt blive til det halve eller mindre. Så smager det kraftigere. Tag det af og brug det sammen med stegeskyen fra bradepanden til at lave sovs.