Rystekartofler

Rystekartofler er en anderledes måde at lave kartofler på. De er gode til retter med meget sovs.

Rystekartofler er gode til retter med meget sovs.

Du skal bruge:

  • En gryde med låg.
  • En stor pande der kan komme ovnen.

Rystekartofler laves bedst af store kartofler, eventuelt nogen beregnet til mos, eller brug bagekartofler. De skal helst koge ud og gå i stykker!

Skræl dem og skær dem i stykker og kog dem med salt som ovenfor – men gerne lidt længe. 25-30 minutter eller længere er passende. De skal også i ovnen og det kan tage op imod 1 time i alt at lave dem.

Du skal også bruge en pande der kan tåle at komme i ovnen. Så den skal være af jern uden teflon eller keramik, og den skal have jernhåndtag – ikke plastik eller træ! En støbejernspande er ideel.

Ingredienser: 
MængdeIngrediensBemærkninger
200-300 gram pr. person
Kartofler
4-500 gram hvis folk er meget sultne.
2-3 spiseskeer
Salt
2-3 spiseskeer af hver
Smør og olje
Tidsforbrug: 
TrinTid
Skrælle, skylle, skære
15 min
Koge
30 min
Svitse
5 min
Bage
20 min
Samlet tilberedningstid ca.1 time 10 min
Vejledning: 
  1. Kog kartoflerne som kogte kartofler, men giv dem gerne 25-35 minutter så de koger helt i smadder.
  2. Når kartoflerne er ved at være der, tænder du for ovnen på 250 grader på varmluft og sætter panden på blusset.
  3. Hæld vandet fra kartoflerne og læg låget på igen.
  4. Tag godt fat i gryden og hold på låget med en klud imellem og ryst så voldsomt op og ned nogle gange så kartoflerne smadrer rundt derinde.
  5. Kom olie og smør på den varme pande og lad det bruse op og brune lidt.
  6. Skrab kartoflerne ud på panden.
  7. Vend lidt i dem så de bliver lidt brune rundt omkring.
  8. Kom lidt salt og lidt olie over og sæt panden i ovnen.
  9. Lad kartoflerne stå i 15-30 minutter indtil de er endnu mere brune på toppen.
  10. Husk at panden er MEGET varm så læg en klud om håndtaget når du sætter den på bordet.