Tomatsovs med kød

En god grundsovs til pasta eller lasagne

Det her bliver en stor portion, og der er nok til flere dage eller mange mennesker. Det tager sin tid at lave fordi der er meget at snitte og hakke og fordi det skal stå længe og koge. Til gengæld er resultatet fantastisk.

Du kan også bruge sovsen eller en rest af den til lasagne.

Hvis det skal gemmes mere end en dag, så skal det fryses. Mad med hakket kød kan hurtigt blive dårligt, selv i køleskabet. Kom simpelthen nogle portioner op i poser eller bøtter og frys det. Det kan tø på en nat i køleskabet, nogle timer på køkkenbordet eller tøs i en gryde ved svag varme.

Du skal bruge:

  • En ret stor gryde med låg til at lave det i.
  • En stor grydeske.
  • Et rivejern.
  • Skærebrætter med masser af plads.

Der skal være masser af grønt og tomater i! Der kan sagtens være 4-6 gange så mange grøntsager som der er kød. Det smager stadig rigtigt godt af kødsovs. Det meste grønt kan bruges, og du kan komme mange forskellige ting i udover det som står i opskriften: kål (spids-, rosen, hvidkål), blomkål eller broccoli, rodfrugter, peberfrugter, squash, aubergine. Man kan også supplere med kidney-bønner, linser eller andet og kommer ting som grønne bønner i til sidst.

Det er en god ret at bruge lidt "kedelige" grøntsager i. Slatne gulerødder eller kål der er lidt "træt". Det er der ingen, der kan smage når det er færdigt.

Ingredienser: 
MængdeIngrediensBemærkninger
4-500 gram
Hakket oksekød
Det behøver ikke være for magert
100 gram
Bacon
Skåret i små tern
1 stort eller 2 mindre
Løg
3-4 styk
Gulerødder
2-3 stilke
Bladselleri
Rigeligt!
Andet grønt
F.eks. 1 squash, 2-3 dl spidskål, 1 rød peber, 1 porre, 1-2 dl persillerødder, selleri eller sådan noget.
½-1 stk.
Chili
Rød og ikke for stærk!
2-3 fed
Hvisløg
Kan udelades
3-4 dåser
Flåede tomater
2 spiseskeer
Salt
1-2 teskeer
Sukker eller honning
1-2 spiseskeer
Oregano
Tidsforbrug: 
TrinTid
Bruning af kødet
15 min
Udksæring af bacon
5 min
Snitning af grønt
10 min
Rivning af grønt
5 min
Snitning af chili og hvidløg
5 min
Opkogning
10 min
Kogetid
2 timer
Samlet tilberedningstid ca.2 timer 50 min
Der skal tomater i en tomatsovs!
Vejledning: 
  1. Kødet skal brunes. Gør resten klar mens det sker.
  2. Sæt varme under gryden.
  3. Den skal være godt varm før kødet kommer i.
  4. Kom det hakkede oksekød i den varme gryde.
  5. Det syder godt og hænger lidt i. Ingen panik!
  6. Rør rundt mens det begynder at få varme.
  7. I begyndelsen bobler det og koger lidt.
  8. Der kommer vand ud af kødet.
  9. Bare steg videre for fuld knald indtil vandet forsvinder.
  10. Imens det sker kan du skære bacon og grøntsager.
  11. Bliv ved med at røre rundt engang imellem.
  12. Så begynder det at syde og blive brunt.
  13. Det må gerne blive godt brunt og næsten brænde på.
  14. Skær baconen i små stykker.
  15. Kom baconen i så den steger sammen med kødet inden grøntsagerne kommer i.
  16. Pil løget, halver det og skær det i skiver.
  17. Snit bladsellerien i små stykker.
  18. Skær de andre grøntsager i små stykker eller strimler.
  19. Kom grøntsagerne i og rør godt rundt.
  20. Squash og gulerødder kan bare rives ned i gryden på et rivejern.
  21. Chili og hvidløg skal skæres i meget små stykker.
  22. Kom chili og hvidløg i og rør rundt.
  23. Når det hele er varmt kommes tomaterne i.
  24. Så kommes salt, oregano og sukker eller honning i.
  25. Skru op til det bobler og skru så ned til det lige akkurat koger lidt.
  26. Læg låg på og lad de koge. Helst en time, gerne to.
  27. Rør i det engang imellem.
  28. Det må ikke hænge i bunden!
  29. Det kan sagtens spises når det har kogt 10-15 minutter, men bliver meget bedre når det koger længe.
  30. Når det er ved at være klar, smager du på det og kommer mere salt i hvis der mangler.
  31. Hvis det er meget tyndt tager du låget af og koger det videre så noget af vandet forsvinder.