Kogt pasta

Helt almindelige spaghettier (runde) eller tagliatelle (flade) er fundamentet i mange pastaretter

Pastaer skal koges i en stor gryde med meget plads. Du skal nemt kunne røre rundt i dem mens de koger. Det kan være meget smart med en pastaindsats, men det er slet ikke nødvendigt.

Metoden er den samme for frisk og tørret paste. Tiden er bare forskellig.

Frisk pasta skal koge meget kort! Typisk 2-3 minutter, måske 5 for nogle typer. Nogle gange er frisk pasta klar lige når vandet er kommet i kog igen.

Tørret pasta skal koge i hvert fald 10 minutter, nogle gange 12 eller 15.

Smag på pastaerne undervejs. De skal være kogt men stadig lidt faste inden i - "have lidt bid" som man siger, eller "al dente" som italienerne siger... "til tænderne". Tag dem straks af og hæld vandet fra når de er klar, og server eller anret med det samme!

Ingredienser: 
MængdeIngrediensBemærkninger
Masser!
Vand
Brug en stor gryde med meget plads og meget vand
2-3 spiseskeer
Salt
150-200 gram
Frisk pasta
Brug kun cirka det halve hvis pastaen er tørret
Tidsforbrug: 
TrinTid
Bring vandet i kog
10 min
Kog pastaerne
5 min
Samlet tilberedningstid ca.15 min
Vejledning: 
  1. Fyld en stor gryde godt med vand og kom salt i – 2-3 spiseskeer.
  2. Kom pastaerne i når det spilkoger.
  3. Rør rundt med en gaffel så pastaerne ikke klistrer sammen.
  4. Lange tørrede pastaer skal lige blive bløde før de kommer under vandet.
  5. Når det koger skal der røres en gang imellem så de skiller sig ad.
  6. Friske pastaer skal koge 3-5 minutter.
  7. Tørrede pastaer skal koge 10-15 minutter.
  8. Når de er vd at være færdige så tag en op med gaflen og tjek om den er i orden.
  9. De skal ikke være for bløde.
  10. Når du har smagt et par stykker som er OK, så skal vandet fra.
  11. Hæld dem ud i et dørslag (en stor sigte) og hæld dem tilbage i gryden når vandet er væk.
  12. Og så er det ind på bordet, for ellers klistrer de sammen!
  13. Du kan også anrette din pastaret på tallerkner i køkkenet, så pastaerne kommer op i en tallerken og får sovsen over sig med det samme.