Porresuppe

En nem, hurtig, billig og god suppe lavet på kartofler og porrer.

Porrer

Denne suppe hedder faktisk noget så fint som Creme Vichyssoise, men jeg kalder den bare porresuppe, kartoffelsuppe eller kartoffel/porresuppe, for det er hvad det er. Jeg er ikke helt sikker på at min opskrift følger den oprindelige helt, men det er også ligemeget, for den smager godt.

Suppen er nemmest at lave hvis man har en stavblender, men en almindelig blender kan også bruges. En overgang var vores stavblender gået i stykker, og så piskede jeg bare kartoflerne ud med et piskeris. Det virkede fint, selv om suppen ikke blev helt så fin og jævn.

Suppen kan laves med bacon, men er også fin med valnødder, hvilket jo gør den til en vegetarret.

Server gerne lidt frisk brød til suppen.

PS: jeg ved at mange gerne vil bruge boullion eller fond til deres supper, og det er fint nok. En kyllinge- eller grøntsagsfond er da et godt smagstilskud til denne suppe, men ærligt talt, så giver timian, porrer og hvidløg smag nok til mig, og det gør suppen meget nemmere og billigere at lave.

Ingredienser: 
MængdeIngrediensBemærkninger
500 gram
Store kartofler
De skal skrælles
1 stk.
Porre
Man skal bruge både det hvide og det grønne
1-2 spisekeer
Olje
Til at svitse kartoflerne i
Ca. 1 liter
Vand
Gerne kogende
1-2 fed
Hvidløg
Fjern skallen og skær dem i 5-6 stykker
1-2 teskeer
Salt
2-3 drej på kværnen
Peber
1 spiseske
Frisk timian
Hakket fint
½ deciliter
Piskefløde
Kan fravælges
Et par skiver i fine tern
Bacon
Steges sprødt
3-4 spisekeer
Valnødder
Hakket fint - i stedet for bacon
Tidsforbrug: 
TrinTid
Skræl kartoflerne og skær dem ud
10 min
Svits kartoflerne og skær porren ud
5 min
Kog kartoflerne (og ordn porre og bacon imens)
30 min
Blend kartoflerne og kog op
5 min
Lad hvile
10 min
0 sek
Samlet tilberedningstid ca.1 time
Kartofler
Vejledning: 
  1. Skræl kartoflerne og skær dem ud i små stykker.
  2. Kom oljen i en gryde og smid kartoflerne i.
  3. Sæt dem på blusset og varm dem langsomt op til de begynder at syde.
  4. De skal ikke brune men bare lige svitses lidt.
  5. De kan godt hænge lidt i. Bare skrab dem løs og rør godt rundt.
  6. Skær det hvide af porren i tynde skiver.
  7. Kom det ned til kartoflerne og rør rundt.
  8. Pil bladene af timianenen og hak dem fint. Der skal være omkring en spiseskefuld.
  9. Pil hvidløgene og skær dem groft ud.
  10. Kom omkring 1 liter vand over kartoflerne og kom salt, peber, hvidløg og timian i.
  11. Kog det op, og lad det simre i omkring 30 minutter eller længere under låg til kartoflerne er meget møre.
  12. Gør porre og bacon (eller valnødder) klar imens kartoflerne koger.
  13. Skyl det grønne af porren godt og skær det tørre eller slatne fra.
  14. Skær det igennem på langs og derefter i tynde skiver.
  15. Skær baconen i meget fine tern og svits den på en pande. Den må godt blive brun og sprød.
  16. Når den er stegt så hæld fedtet fra, f.eks. i en sigte eller over på noget køkkenrulle.
  17. ...eller hak valnødderne fint og svits dem kort på en meget varm og tør pande. Pas på de ikke brænder.
  18. Blend kartoflerne helt fint med en stavblender når de er kogt. Det bliver ret tykt. Hvis det er for tykt, så kom en smule mere vand på. Pas på ikke at blende for længe. Så bliver kartoflerne "lange" - til en slags stivelsesklister. Det skal vi ikke have!
  19. Kom porrene op i og lad det koge i 5 minutter.
  20. Kom evt. fløde i, rør rundt og kog det op.
  21. Smag til med ekstra salt hvis det mangler.
  22. Lad det stå yderligere 7-10 miunutter med låg på.
  23. Så kan der serveres. Kom suppen op i dybe tallerkner eller skåle og drys lidt bacon eller valnødder over hver portion.