Kylling med appelsin og bacon

En nem og lækker måde at lave kylling på.

Det mest besværlige er at skære kyllingen ud. Hvis du ikke gider det, kan du bruge hele kyllingelår - med overlår - i stedet. Ellers er det bare frem med den store kniv og splitte en hel kylling ad. Det skal lige læres, men så er det også til at gå til. Der bliver seks store stykker på denne måde. Det gøres nemmest med en stor, skarp, spids kokkekniv:

  1. Læg kyllingen på ryggen på et stort skærebræt.
  2. Skær midt ned gennem brystkødet ned til benet.
  3. Stik kniven gennem brystbenet. Det er ret brusket, så det er ikke så svært som det lyder.
  4. Skær brystbenet igennem hele vejen.
  5. Åben kyllingen med en del ud til hver side.
  6. Brug den brede ende af kniven og skær igennem ryggen ned mod brættet. Ryggen er ret hård, så der skal lidt kræfter til.
  7. Når kyllingen er delt i to, skæres hver del ud på samme måde.
  8. Løft låret og overlåret og skær kødet ind mod ledet.
  9. "Bræk" overlåret opad og udad så ledet åbner sig.
  10. Skær de store sener i ledet over og låret er fri.
  11. Skær resten i to lige store dele. Der er også ben, der skal skæres over, men med lidt kraft er det muligt.
  12. Du har nu seks nogenlunde lige store stykker kylling.

Kyllingen skal steges i ovnen i et ovnfast fad, som skal være stort nok til at de udskårne kyllingestykker kan ligge fladt ned.

Tilbehør: 
Ingredienser: 
MængdeIngrediensBemærkninger
1 hel
Kylling
Brug evt. hele lår med overlår i stedet
1 stk
Appelsin
Helst usprøjtet
6 pæne skriver
Bacon
2½ deciliter
Soya
1-2 teskeer
Salt
2-3 spiseskeer
Mel
Tidsforbrug: 
TrinTid
Uskæring af kylling
10 min
Klargøring af kylling
5 min
Stegning af kylling
40 min
Klargøring til sovs
5 min
Bruning af kylling/jævning af sovs
10 min
Samlet tilberedningstid ca.1 time 10 min
Vejledning: 
  1. Tænd for ovenen på 225 grader, gerne varmluft.
  2. Skær kyllingen ud som beskrevet.
  3. Læg kyllingestykkerne i fadet med skindet opad.
  4. Kom soya over.
  5. Drys salt over (ikke for meget... soya er ret salt)
  6. Skær appelsinen i skiver, så der er 6 skiver.
  7. Pres skiverne over kyllingen og læg en på hvert stykke.
  8. Læg en baconskive ovenpå.
  9. Kom kyllingen i ovnen.
  10. Steg det hele cirka 40 minutter.
  11. Hvis baconen bliver meget brun, så sluk for varmluften og skru evt. ned for ovnen.
  12. Husk at hvis der skal ris til, så er det heromkring det skal sættes over - når kyllingen er lidt mere end to tredjedele færdig.
  13. Når kyllingen er stegt, så tag den ud, læg bacon på en lille tallerken og læg appelsinen ned i fadet mellem stykkerne.
  14. Hæld væden i fadet gennem en sigte over i en lille kaserolle.
  15. Drys lidt salt på kyllingen og sæt den ind i ovnen på fuld knald eller under grill.
  16. Kom melet op i væden og lad det stå 5-10 minutter. Så synker melet langsomt ned i væden.
  17. Sæt kaserollen over varmen og pisk den med et piskeris mens den koger op. Så bliver den tykkere.
  18. Når sovsen er varm, kyllingen er lidt brun og risene er kogt, så tag kyllingen ud.
  19. Fjern appelsinerne og hæld det sidste væde over i sovsen.
  20. Læg baconstykkerne op på kyllingen igen.
  21. Så er der serveret.