Kogte ris

Kogte ris er godt til mange ting

Ris er et godt fundament for mange retter - ikke mindst karryretter af alle slags, men også til sammenkogte retter eller kødretter med god sovs. Det er nemt at koge ris, og det passer næsten sig selv.

De bedste ris til løse ris er basmatiris. Jasminris bliver mere klistrede. Parboiled ris smager ikke helt så godt efter min mening.

Du kan også bruge brune eller vilde ris, men de skal koge meget længe og på en anden måde en den, der er beskrevet her. Læs på pakken hvordan man gør.

Du skal bruge:

  • En mellemstor gryde med låg.
  • 1-1,5 deciliter ris pr. person – det er 4-6 deciliter ris til 4 personer.
  • For hver deciliter ris skal du bruge 1,5 deciliter vand. Så 4 deciliter ris betyder 6 deciliter vand. 6 deciliter ris skal have 9 deciliter vand.

Der skal også lidt salt på risene. Omkring 2 teskeer til en portion til 4 mennesker.

Ingredienser: 
MængdeIngrediensBemærkninger
1 dl pr. person
Basmatiris
Vælg gerne økologiske ris
1.5 dl pr. dl ris
Vand
½ teske pr. dl ris
Salt
Tidsforbrug: 
TrinTid
Skylning
1 min
Kogning
12 min
Hvilning
10 min
Samlet tilberedningstid ca.23 min
Vejledning: 
  1. Kom risene op i en gryde og skyl dem flere gange ved at hælde vand over dem, rode godt rundt og hælde vandet fra uden at hælde for mange ris fra
  2. Vandet er ret "støvet" i starten, men bliver mere og mere klart. 2-3 gange vand er nok.
  3. Kom ca. 1.5 gange så meget vand på risene som der er ris.
  4. Sæt dem over når der er cirka 20 minutter til de skal serveres.
  5. Kom salt i vandet og læg låg på.
  6. Når de begynder at blive varme og koge op, så rør rundt i dem et par gange så de ikke brænder på.
  7. Skru helt ned når de koger.
  8. Lad dem boble under låg i cirka 10 minutter. De skal kun lige akkurat simre.
  9. Sluk under dem og lad dem stå med låget på.
  10. Efter yderligere 10-15 minutter er de klar.