Boller

Lune boller er en herlig ting, og praktisk til madpakker såvel som fødselsdagsborde

Man kan bruge en helt almindelig fast hvededej til at lave boller af. Den skal bare deles i passende bidder, rulles til boller, hæve og bage.

Men man kan også lave en mere luksuriøs, klassisk dej til fødselsdagsboller - af nogen kendt som teboller eller farmorboller.

Kendetegnet ved dejen er at den er fed og sød.

Bollerne skal bage kort tid så de forbliver bløde og saftige, og hvis man pensler dem med æg kan de blive kolossalt flotte.

Ingredienser: 
MængdeIngrediens
200 gram
Smør
En kvart pakke
Gær
1 spiseske
Salt
2-4 spisekeer
Sukker
1-2 teskeer
Stødt kardemomme
3-4 deciliter
Mælk
4-500 gram
Hvedemel
Tidsforbrug: 
TrinTid
Klargøring af dejen
10 min
Hævetid
1 time
Formning af boller
15 min
Bagetid
15 min
Samlet tilberedningstid ca.1 time 40 min
Friskbagte boller
Vejledning: 
  1. Smelt smørret i en lille gryde eller kaserolle.
  2. Det skal bare smelte, ikke bruse op og slet ikke brune.
  3. Kom mælken op i og hæld det op i en skål.
  4. Kom sukker, salt, kardemomme og gær op i den lunkne mælk og rør det hele ud.
  5. Kom mel i lidt ad gangen indtil dejen begynder at blive fast.
  6. Kom mel på bordet og hæld dejen ud på det.
  7. Ælt den igennem til den er fast og ikke hænger i, men sørg for at der ikke kommer for meget mel i.
  8. Læg dejen tilbage i skålen eller fadet og læg låg på.
  9. Lad det hæve i en time eller mere.
  10. Kom en lille smule mel på bordet og hæld dejen ud.
  11. Den fede dej hænger ikke meget i, så der skal meget lidt mel til.
  12. Del den i passende bidder - denne portion er fin til cirka 16 boller.
  13. Rul dem imellem to hulede hænder indtil de er fint glatte.
  14. Sæt dem på en bageplade med bagepapir på.
  15. Lad dem hæve i hvert fald 30 minutter, til de er dobbelt størrelse.
  16. Tænd for ovnen på cirka 225 grader, eventuelt varmluft.
  17. Pensl bollerne med sammenpisket æg. Du kan godt lade være med at pensle, men overhold bagetiden, så bollerne er ret lyse, og ikke bliver for tørre.
  18. bag dem cirka 15 minutter midt i ovnen.
  19. Vend gerne pladen et par gange undervejs så de bliver bagt ensartet.
  20. Tag dem ud når de er jævnt brune ovenpå og nedenunder og lad dem køle på en bagerist.