Frikadeller

En klassiker som man sjældent går galt i byen med.

Frikadeller

Frikadeller som vor mor lavede dem, hører man ofte folk sige. Der er virkelig mange mennesker, der godt kan lide frikadeller, men forbavsende få der kan lave dem ordentligt. Det er ikke så svært når man bare ved hvordan.

Farsen her er helt enkel, og kan i øvrigt snildt bruges til kødboller også - til en suppe eller til boller i karry.

Du skal helst købe friskhakket kød, og ikke noget, der er vakuumpakket eller pakket i "beskyttende atmosfære". Det friske kød er lækrere og blødere og nemmere at røre. Det holder ikke længe, og frikadellerne skal laves hurtigst muligt efter at det er hakket, og i hvert fald samme dag.

Vær ikke alt for forskrækket med fedtprocenten. 10-15% fedt gør frikadellerne mere saftige, mens 2-5% godt kan give lidt tørre og faste frikadeller.

Hvis man ikke kan finde på andet, så er kogte kartofler og en gang persillesovs rigtigt godt til frikadeller.

Ingredienser: 
MængdeIngrediensBemærkninger
500 gram
Hakket svinekød
Kan være halvt kalvekød
1 stk
Æg
1 mellemstort
Løg
Det skal rives i
3-4 dl
Mælk
Spæd evt. til med lidt vand til sidst
4-6 spiseskeer
Hvedemel
1 spiseske
Salt
½ teske
Peber
Frisk fra kværnen
2-3 spiseskeer
Smør
1-2 spiseskeer
Olje
Tidsforbrug: 
TrinTid
Røre fars
15 min
Stege frikadellerne
15 min
Samlet tilberedningstid ca.30 min
Kød til fars
Vejledning: 
  1. Først skal farsen røres.
  2. Kom kødet op i en skål.
  3. Pil løget og riv det på et groft rivejern op i kødet.
  4. Slå ægget ud i.
  5. Kom halvdelen af mælken op i.
  6. Kom salt og peber i.
  7. Rør godt rundt.
  8. Kom gerne mere mælk i.
  9. Farsen samler sig og bliver fastere jo mere du rører.
  10. Kom melet i og rør godt rundt. Farsen må endelig ikke være flydende, men skal heller ikke være helt fast.
  11. Farsen kan typisk tage lidt mere væde. Kom gerne lidt vand eller danskvand i. Det kan gøre stegeskorpen lidt sprødere.
  12. Så er den klar til at stege. Nogen siger at den skal hvile, men det gør min fars sjældent. Det skader ikke hvis den gør.
  13. Sæt en stor pande på blusset på fuld knald.
  14. Kom smør og en smule olje på.
  15. Det skal bruse op og blive brunt, men må endelig ikke branke!
  16. Form farsen til flade kugler ved hjælp af en grydeske og en spiseske. Hver kugle skal være som et æg eller større.
  17. Sæt frikadellerne een ad gangen i smørret til panden er fyldt.
  18. Der skal være ganske meget varme under panden.
  19. Lad frikadellerne være indtil der er dannet en stegeskorpe. Ellers kan de hænge i eller gå i stykker når du flytter eller vender dem.
  20. Det er bedst hvis de alle kan steges på en gang.
  21. Det skal stege 5-7 minutter, måske 10.
  22. De skal have lov at blive ret mørke, næsten sorte (men ikke brændte!) før de vendes.
  23. Vend dem og steg igen 5-7 minuter til den anden side også er brun og sprød.
  24. Dine frikadeller er færdige.
  25. Man kan overveje at forme alle frikadellerne og sætte dem på et bræt eller et fad, så de kan komme på panen samtidig og stege ens. Jeg plejer nu bare at sætte dem direkte på panden.