Pastaen er en god måde at præservere chillier på, og et praktisk og nemt krydderi når en ret skal have en smule ekstra punch
Når efteråret nærmer sig, så har vi ofte en lille håndfuld chillier tilbage på vores planter i drivhuset. Der er for det meste også en håndfuld tomater, nogle modne, andre stadig grønne.
Jeg plukker det hele og kombinerer det med lidt løg og laver en chillipasta, som kommer på glas, og kan holde sig hele vinteren og bruges en skefuld eller to ad gangen til at peppe diverse krydrede retter op.
Jeg er ikke vildt begejstret for ekstremt stærke chillier, og laver af samme årsag ikke pastaen vildt stærk, men bruger vore egne chillier med lav styrke, tomater og lidt løg til at lave en afbalanceret og velsmagende pasta.
Metoden er enkel, og der er næsten ingen opskrift.
Mængde | Ingrediens | Bemærkninger |
---|---|---|
6-8-10 stk (Ca. 100-150 gram) | Chillier af forskellig slags | Jeg tager altid de mildeste |
Ca. 200 gram | Tomater | Gerne lidt ukurrante: overmodne eller lidt lyse |
1 stk | Mellemstort løg | Gerne et rødløg |
½-1 dl | Neutral olje | |
1 spske | Honning eller sukker | |
Ca. 1-200 gram | Røde peber | Ikke nødvendige, men mildner og drøjer pastaen lidt |
Trin | Tid |
---|---|
Hak chillier, tomater og løg | 10 min |
Blend det hele | 5 min |
Kog det op | 10 min |
Kom på glas | 10 min |
Samlet tilberedningstid ca. | 35 min |
Skær stilkene af chillierne og skær dem i 1-2-3 cm store stykker. Tag kernerne og indmaden med. Det er der styrken sidder.
Hvis tomaterne er store, så skær også dem ud.
Kom stykkerne op i en blender sammen med oljen.
Jeg havde en rest chilli-olje og nogle italienske røde preber i olje. Det kom også med op i.
Blend det hele til en ensartet pasta. Det kan være lidt svært, men slukker man og pirker lidt med en ske inden man blender videre, så bliver alting til mos efterhånden.
Hæld det hele op i en gryde og kog det op.
Tilsæt sukker eller honning.
Skold nogle syltetøjsglas med kogende vand og lidt Atamon og hæld pastaen over i glassene.
Luk dem og stil dem køligt og mørkt - fx i køleskabet.
Brug pastaen som krydderi. Min pasta er typisk så mild at jeg uden problemer kan komme 2-3 teskefulde i en ret.