Kød stegt i gryde

Der er meget kød som også kan steges i en gryde. Det er tit nemmere at styre end ovnen og giver mere og bedre sovs.

En god stegegryde

Du kan f.eks. grydestege en hel kylling, et stykke nakkekam eller noget kalve- eller oksekød såsom klump, cuvette eller culotte.

Tiden afhænger af det kød du laver. En kylling skal have 45 minutter eller en time. Et stykke nakkekam skal have en time eller lidt mere. Oksekød skal have forskelligt alt efter hvad det er og om du vil have det lyserødt eller gennemstegt. Læs på pakken eller tjek på nettet.

Du skal bruge en ret stor gryde med låg. Kødet skal nemt kunne være der, og en stor, flad støbejernsgryde er god til formålet.

De sædvanlige grøntsager

Der skal selvfølgelig bruges grøntsager til stegningen. Det giver smag til kødet og sovsen.

Du kan bruge de ”sædvanlige” grøntsager:

  • Gulerødder.
  • Porrer.
  • Løg.
  • Selleri.
  • Bladselleri.
  • Persillerod.

Hvad du har og hvad der passer. Du kan også komme hvidløg, chili, laurbærblade, timian, løvstikke, selleritop eller andet i.

Det behøver ikke være så pænt eller skrællet, bare det er rent.

Det bliver smidt ud bagefter alligevel.

Sådan gør du

Det foregår stort set på samme måde uanset hvad du steger:

  1. Kom en stor gryde på blusset.
  2. Kom smør i bunden.
  3. Kom salt og peber på kødet.
  4. Når smørret er smeltet og brunt, men ikke brændt, kommes kødet ned i.
  5. Vend det rundt og steg det brunt på alle sider.
  6. Skær grøntsager ud i nogle mellemstore stykker mens det bruner.
  7. Kom grøntsagerne ned ved siden af og løft kødet så de falder ned på bunden.
  8. Hæld noget vand ved. Ikke så meget. Bare til grøntsagerne er dækket. Du kan også blande med lidt vin eller lidt øl. Det giver god smag.
  9. Læg låg på og lad det simre så længe som kødet skal have.
  10. Vend eventuelt kødet et par gange undervejs.
  11. Tænd for ovnen på fuld knald.
  12. Tag kødet op og læg det i et ovnfast fad.
  13. Kom eventuelt lidt salt og peber på.
  14. Sæt kødet i ovnen så det bliver brunt og lidt sprødt. Brug eventuelt grill.
  15. Det tager 5-15 minutter.
  16. Imens kan du lave sovs af det i gryden.