Mayonnaise

Æg, olje, salt, citron, måske lidt sennep... det er det!

Nemt!

Jeg spiser ikke meget mayonnaise - eller majonæse som det også kan hedde. Men når jeg gør, så laver jeg den selv. Det er nemt, det smager godt, og det består af de helt basale ingredienser og intet andet. Ingen emulgator, intet forsuringsmiddel, ingen farve.

Det kræver ikke meget andet end lidt selvtillid og de rette råvarer kombineret med lidt metode. Så lykkes det hver gang. Lav ikke for meget. Jeg gemmer ikke gerne mayonaise, men bruger helst det hele på en gang.

Den røres i hånden i en lille skål med et ikke alt for stort piskeris.

Skålen, ægget og oljen skal helst have samme temperatur. Ægget kan komme fra køleskabet. Det får samme temperatur ved at komme ned i skålen og blive rørt lidt rundt og stå et øjeblik før den første olje kommer i.

Bruges til: 
Ingredienser: 
MængdeIngrediensBemærkninger
1 stk
Æggeblomme
ca. 2 dl
Olje
Helst smagsneutral, gerne vindruekerneolje
Meget lidt
Salt
1 spiseske
Cintronsaft
1 teske
Sennep
Tidsforbrug: 
TrinTid
Dele æg
1 min
Røre olje i
9 min
Samlet tilberedningstid ca.10 min
Gode, økologiske æg
Vejledning: 
  1. Del ægget i blomme og hvide. Du skal bruge blommen. Hvis du er nervøs for salmonella og den slags, så brug homogeniseret æggeblomme.
  2. Kom den op i skålen og rør den ud så den kan få samme temperatur som skålen.
  3. Kom en dråbe olje i og rør rundt med et piskeris til oljen er væk.
  4. Kom en dråbe olje i og rør rundt til oljen er væk.
  5. Kom en dråbe olje i og rør rundt til oljen er væk.
  6. Kom to dråber olje i og rør rundt til oljen er væk.
  7. Kom tre dråber olje i og rør rundt til oljen er væk.
  8. Kom lidt mere olje i og rør rundt til oljen er væk.
  9. ...Du har nok en idé om hvordan det fortsætter...
  10. Man kan komme mere og mere olje i, og efterhånden bliver mayonaisen tykkere og tykkere.
  11. Når den er tyk nok, så kom salt, citron og sennep i og pisk det ud.
  12. Du kan stadig komme mere olje i, hvis den blev lidt tynd igen.