Råkost

Råkost er i virkeligheden en salat, men typisk meget fint snittet eller revet

Råkost kan laves af gulerødder og een eller flere andre grøntsager og eventuelt et æble. Du skal stort set altid bruge gulerødder, men vælg mellem kål, selleri, persillerod, æble eller squash som supplement afhængigt af hvad du kan lide. Selleri og persillerod er lidt kraftigt, æble er lidt sødt og kål er ret neutralt, squash og æbler gør råkosten lidt våd, men det hele fungerer.

Du kan også komme kerner og rosiner eller tørrede tranebær i.

Du skal bruge:

  • En skål.
  • Et rivejern.
  • En pande til at riste kerner på hvis du skal have det i.

Hvis du kommer æble eller squash i kan det godt blive lidt ”moset” og brunt. Det smager fint alligevel.

Det kan også godt blive lidt vådt hvis det står længe, men smager fint. Lad det dog ikke stå for længe, og rør rundt et par gange inden du serverer.

Ingredienser: 
MængdeIngrediensBemærkninger
2-4
Gulerødder
Cirka samme mængde som gulerødderne
Hvidkål eller spidskål
Valgfrit
Halt så meget som gulerødderne eller mindre
Knoldselleri eller persillerod
Valgfrit
Halt så meget som gulerødderne eller mindre
Squash
Valgfrit
Halt så meget som gulerødderne eller mindre
Æble
Valgfrit
½ dl
Solsikke-, græskar- eller pinjekerner.
Ristede
½ dl
Rosiner eller tørrede tranebær
3 spiseskeer
Citronsaft
½ teske
Salt
1 spiseske
Sukker eller honning
Tidsforbrug: 
TrinTid
Riv gulerødder
5 min
Riv eller snit andre ingredienser
5 min
Kom dressing over og rør sammen
1 min
Samlet tilberedningstid ca.11 min
Kål er godt til råkost
Vejledning: 
  1. Rist kernerne på en tør pande hvis du skal have kerner i. Så kan de køle af før de bruges.
  2. Riv gulerødder ned i en skål. Du behøver ikke skrælle dem hvis de er pæne.
  3. Riv æble, squash, rodfrugt eller andet oven i.
  4. Kål skal ikke rives men snittes i fine strimler på et bræt.
  5. Kom citronsaft, salt og sukker over og rør godt rundt.
  6. Kom kerner og rosiner eller tranebær i og rør rundt igen.
  7. Rør rundt en ekstra gang inden der serveres.