Kartoffelmos

Helt almindelig kartoffelmos er en herlig ting. Og den kan tunes på alle mulige måder og blive endnu mere spændende.

Kartoffelmos er en klassiker

Kartoffelmos er en klassiker, men den kan blive endnu bedre hvis man kæler lidt for den og "leger" lidt.

Kartoflerne skal ikke være for faste. De skal kunne koge ud. De må også gerne være ret store og grove. De skal alligevel moses til ukendelighed.

Brug også gerne andre rodfrugter til mosen sammen med kartoflern. Knoldselleri, persillerod, pastinak og den slags egner sig godt. Det skal bare kunne koge ud.

Du skal ikke lave for meget... kartoffelmos mætter enormt meget, og der behøves ikke så meget til hver.

Du kan sætte kartoflerne over i meget god tid. De kan sagtens stå og boble i 45 minutter eller en time. Det gør ikke den store forskel.

Når din mos er færdig, kan den piftes op på alle mulige måder:

  • Snit det hvide af en porre fint og kom det ned i den varme mos lige inden den er klar.
  • Skær tynde skiver af en gulerod og kom det i mosen så det lige koger med et par minutter.
  • Kom krydderurter eller et halvt fed presset hvidløg ned i mosen lige inden den er klar.
  • Smut nogle mandler og rist dem så de er lidt brune og kom dem ned i mosen.

I princippet kan mosen bære alle mulige ting, der giver smag eller noget at tygge i.

Ingredienser: 
MængdeIngrediensBemærkninger
150-200 gram pr. person
Kartofler
Gerne melede kartofler
1-2 teskeer
Salt
2-4 spiseskeer
Smør
Ca. 1 deciliter
Mælk
½ teske
Revet muskat
Tidsforbrug: 
TrinTid
Klargøring af kartoflerne
10 min
Kogetid
40 min
Mosning
5 min
Opvarming
5 min
Samlet tilberedningstid ca.1 time
Kartoflerne skal koges pladdermøre
Tilsæt selleritern for at give en god sellerismag
Vejledning: 
  1. Skæl kartoflerne og skær dem i stykker. Jo mindre stykker, jo hurtigere koger de ud. 2x2x2 cm er normalt passende.
  2. Kog dem uden salt i cirka 30-45 minutter.
  3. Prik i dem. De skal gerne falde helt fra hinanden.
  4. Hæld vandet fra.
  5. Kom salt, muskat og smør ned i kartoflerne.
  6. Brug en kartoffelmoser eller et kraftigt stålpiskeris til at mose kartoflerne med.
  7. De skal bare have nogle bank, så alle klumper er væk.
  8. Du skal IKKE bruge en røremaskine! Så bliver mosen "lang" og klistret og alt for fin i strukturen.
  9. Kom lidt mælk i. Ikke for meget ad gangen!
  10. Når konsistensen er god, så sæt mosen over på blusset.
  11. Nu skal den forsigtigt varmes igennem.
  12. Hvis der skal tilsættes noget, så gør det nu og varm en smule længere under omrøring.
  13. Brug en ske til at røre rundt med til sidst, så det tilsatte ikke hænger i piskeriset.
  14. Mosen kan ikke rigtgt koge, og der skal røres hele tiden ellers brænder det på.
  15. Når de sprutter eller væser i bunden af gryden hele tiden er den klar.