Brunede kartofler

Sukkerglaserede kartofler er traditionelt tilbehør til julemad og hamburgryg

Brunede kartofler er i virkeligheden sukkerglaserede kartofler - altså kartofler, der vendes i hvad der nærmest er varm karamel. Det er ikke nemt at undvære til jul, men kan sagtens laves på andre årstider også.

Kog og pil kartoflerne i god tid. Så skal be bare glaseres, hvilket tager 10-15 minutter.

Bruges til: 
Ingredienser: 
MængdeIngrediens
200-300 gram pr. person
Små pillekartofler
2-3 spiseskeer
Salt
100 gram
Sukker
100 gram
Smør
Tidsforbrug: 
TrinTid
Kogning
20 min
Pilning
30 min
Smeltning af sukker og smør
5 min
Bruning
15 min
Samlet tilberedningstid ca.1 time 10 min
Blanke og ensfarvede
Vejledning: 
  1. Brug små, faste kartofler med pæn skræl
  2. Kartoflerne skal koges og pilles først
  3. Lad dem køle lidt før de pilles. Det kan sagtens gøres dagen før de skal bruges.
  4. Når de skal bruges kan de forvarmes i vand fra den varme hane.
  5. Kom simpelthen varmt vand over. Lad dem stå et par minutter og hæld så vandet fra igen.
  6. De må gerne være lidt våde når de kommer på panden.
  7. Kom sukkeret på en stor pande, bred det ud i et jævnt, fladt lag og tænd på fuld knald.
  8. Lad være med røre i det, men lad det bare smelte. Det har det med at klumpe og hænge i skeen hvis man rør rundt før det er smeltet.
  9. Når de er smeltet, så skru lidt ned, kom smørret på. Det bruser kraftigt op, men lægger sig igen og kan så blandes med sukkeret.
  10. Kom kartoflerne på. Der skal helst ikke være flere end at de kan ligge i et lag.
  11. Hvis de er våde sprutter det en del, og det kan godt få karamellen til at stivne lidt, men frygt ikke!
  12. Kør med panden på fuld knald og ryst kartoflerne rundt hele tiden.
  13. Meningen er at karamellen skal smelte og blive helt flydende og at vandet skal dampe væk.
  14. Kartoflerne skal ikke stege eller få brun skorpe, men bare dækkes af et jævnt lag sukker og smør.
  15. Efterhånden som de bliver dækket jævnt kan der skrues ned.
  16. Når panden bliver lidt køligere hænger karamellen bedre fast på kartoflerne.
  17. Man skal ikke røre for meget med en ske eller en spatel, men bare ryste panden så kartoflerne ruller.
  18. De er typisk færdige på 10-15 minutter og skulle så gerne være fine blanke og gennemvarme.