Simpel, velsmagende, billig, hurtig. Man går ikke galt i byen med en god tomatsuppe.
Suppe kan være noget, der tager lidt tid at lave, hvis man skal koge kraft på f.eks. ben eller kød, koge en kylling eller forberede en grøntsagssuppe. Men tomatsuppe er nem og hurtig at lave, og kræver ikke meget forberedelse. Er man ikke til kød, er den oplagt at lave vegetarisk. Og den er en rigtig køleskabstømmer. Næsten alle grøntsager kan bruges, og man kan nøjes med blot en enkelt eller to udover løg eller porre, hvidløg og tomater, f.eks. bare bladselleri og spidskål eller gulderødder og bladselleri.
Der kommer pastaer i suppen til sidst, og jeg gemmer ofte lidt porretop til at give lidt struktur - og så skal bacon eller pølse og/eller bønner koges med til sidst, hvilket også giver bid og struktur.
Nogen vil måske synes at der skal noget "kraft" til suppen - kød- eller grøntsagsfond - men jeg synes der er mere end smag nok i suppen som den er her.
Mængde | Ingrediens | Bemærkninger |
---|---|---|
1½-2 deciliter | Fine tern af bacon eller en god, røget pølse eller to | Kan sagtens udelades |
2 spiseskeer | Olje | |
1 mellemstor | Porre | Skåret i skiver eller hakket. Porren kan erstattes med et løg. |
2 deciliter | Gulerod | Skåret i små stykker eller revet |
1 deciliter | Selleri eller bladselleri | Skåret i små stykker |
2 deciliter | Spidskål eller hvidkål | Skåret i små stykker |
2 deciliter | Andre grøntsager som squash, grønne bønner, rød peber | Skåret i små stykker |
1-2 fed | Hvidløg | Hakket eller presset |
2 dåser | Flåede eller hakkede tomater | |
½-1 liter | Vand | Skyl dåserne med vand og hæld det over i gryden. Så kommer de sidste rester med. |
1-2 spiseskeer | Oregano | |
½ teske | Peber | Fra kværnen - eller en halv, mild chilli |
2 teskeer | Salt | Smag til efter at suppen har kogt op til sidst |
2-3 deciliter | Pastaer - skruer, rør eller bare knækkede spaghettier | |
1 dåse | Kidney-bønner | Kan bruges i stedet for kød - eller supplere det |
Frisk brød |
Trin | Tid |
---|---|
Bacon eller pølse hakkes og svitses | 5 min |
Løg pilles, hakkes og svitses | 5 min |
Grøntsager gøres klar og svitses | 10 min |
Suppen koges | 15 min |
Suppen blendes | 5 min |
Pastaer koges | 10 min |
Samlet tilberedningstid ca. | 50 min |