Godt fedstof både smager og virker bedre
Du skal bruge god olie og rigtigt smør! Ikke noget billig skrammel-olie og ikke noget med margarine eller Kærgården.
Olien kan være olivenolie, som du kan bruge til dressing eller til at stege i. Det kan også være vindruekerneolie, som er rigtig god, men ikke så nem at finde. Koldpresset rapsolie er også godt, men kan smage lidt kraftigt.
Smørret skal bare være rigtigt smør. Helst økologisk.
Når du steger kød kan det være godt at blande olie og smør.
Her er hvad jeg bruger til hvad:
Godt, dansk, saltet, økologisk smør - det danner basis for næsten alt hvad jeg laver af mad og bagværk. Jeg bruger gerne smør til at stege både kød og grøntsager i. Det bidrager til smagen og giver en fantastisk farve, og det løber heller ikke så let løbsk og bliver ekstremt varmt, hvilket godt kan ske med ren olie. Jeg blander ofte lidt olie i. Se nedenfor.
God økologisk olivenolie, koldpresset og jomfru - det kan være rasende dyrt at købe, men er godt til både stegning og salater. Jeg bruger det ikke til bagning eller mayonaise, hvor smagen er for kraftig. Når jeg steger, kombinerer jeg det næsten altid med smør sådan 50:50 eller med lidt mere smør end olie.
Økologisk solsikkeolie eller vindruekerneolie - det er begge neutrale olier som ikke smager igennem, og de er derfor gode til stort set alt, inklusive bagning (også kager) og mayonaise. De er begge forbavsende billige i forhold til olivenolie.
Økologisk rapsolie, koldpresset - denne danske olie er god til mange ting, både stegning og brødbagning. Den har en egen smag, som ikke er god til mayonaise, men OK til nogle dressinger. Og den er også forbavsende billig.
Ande- eller gåsefedt - som bliver tilovers hvis man steger ænder eller gæs, eller endog blot andebryst. Det er helt fantastisk til kartofler, hvor det giver både smag og skorpe og kan med held bruges til stegning af alt kød, eventuelt kombineret med smør.
Svinefedt - som bliver tilovers fra stegning af bacon eller svinekød såsom ribbenssteg. Det er ikke helt så lækkert som fuglefedtet ovenfor, men kan bidrage med smag til mange retter, hvor der er lige i underkanten med fedt i forvejen. Bacconfedtets røgsmag kan gøre underværker.