Om gryder og kaseroller

Ordentlige gryder er et fundament for god mad - ligesom med alt andet køkkengrej

Du skal have en håndfuld gryder og kaseroller. Forskellen er ikke stor. Gryder er for det meste lidt større end kaseroller og

  • en gryde har to håndtag, et på hver side.
  • en kaserolle har et håndtag, der er lidt længere - ligesom en pande.

Det er en ganske god idé at begynde med et sæt, hvor der typisk er 3-4 gryder og kaseroller med tilhørende låg, men hvis du køber i "løs vægt", så køb gerne et par ens gryder på omkring 3-4 liter, en kaserolle på 2 liter og en mindre på 1 liter. Det passer meget godt hvis man skal lave mad til 2-3-4 mennesker. Hvis du skal lave mad til flere mennesker, skal der nok nogle større gryder til.

Jeg kan bedst lide rustfri stålgryder og gryder af støbejern og ikke så godt dem af aluminium. Aluminiumsgryderner er OK, men ikke så nemme at gøre rene.

Jeg er ikke meget for "moderne" gryder med teflon. De er for sarte og belægningen går af på et tidspunkt. Gammeldags gryder med emalje er derimod meget robuste og gode at bruge, men du'r nogle gange ikke til elektriske blus fordi de er skæve eller runde i bunden.

Sørg for at du har et lå til hver af dine gryder, så du altid kan lægge låg på mens noget koger op eller står længe og simrer. Jeg kan godt lide glaslåg, der gør det muligt at følge med i hvad der sker nede i gryden uden at låget skal af.