Råstegte kartofler

Der er næsten ligesom kartofler i ovnen, men kan blive lidt lækrere og egner sig til mindre portioner

Det er er en nem måde at lave lækre, sprøde kartofler på, men det kræver lidt arbejde og en god pande.

Brug kartofler med fin skræl og lad skrællen sidde på eller skræl lidt grovere kartofler.

Skær dem så ud i både, skiver eller stykker. De skal ikke være for store eller tykke, og skiver på omkring 1-1,5 cm eller stykker, der er maks. 2 cm tykke er passende. Kartofler på størrelse med bordtennisbolde skæres i 4 både hver. Større kartofler halveres og skæres så i både.

Der skal ikke være flere end at de kan ligge i eet lag i bunden af panden. Det er vigtigt for at de kan blive sprøde.

Det er en god idé at tørre kartoflerne af inden de steges, så de ikke er våde. Og det er også en god i idé at bruge en pande med belægning, så de ikke hænger i, hvilket de nok gør lidt alligevel.

Kartoflerne skal stege i en blanding af smør og olje, og der skal ikke være for lidt af det.

 

Du kan stege kartoflerne rå som vist her, eller når de er kogt, enten som stegte kartogler eller brasekartofler.

Ingredienser: 
MængdeIngrediensBemærkninger
200-300 gram pr. person
Kartofler
Pæne kartofler med spiselig skræl er det nemmeste.
ca. 2 spsk. af hver
Olje og smør
Der kan kommes mere på undervejs.
1 tsk.
Salt
Peber, timian, persille, oregano
Kværnet, hakket fint eller tørret.
Tidsforbrug: 
TrinTid
Skrælle, skære
10 min
Stege ved svag varme
10 min
Stege ved højere varme
10 min
Slutbrunes
5 min
Samlet tilberedningstid ca.35 min
Råstegte, sprøde kartofler
Vejledning: 
  1. Kom begge dele på panden og lad det smelte.
  2. Skru lidt ned og kom de tørre kartofler op i fedtet og ryst dem godt rundt.
  3. Lad det stå ved svag varme i starten, og ryst det hele tiden, så ingenting hænger i.
  4. Brug en plastikspartel til at løsne hvis noget sætter sig.
  5. Skru så langsomt op for varmen.
  6. Hvis fedtstoffet forsvinder, så hæld lidt ekstra olje på.
  7. Ryst hele tiden.
  8. Skru lidt mere op.
  9. Ryst mere
  10. På et tidspunkt efter 10-15 minutter begynder kartoflerne at få farve og slet ikke hænge i.
  11. Så kan der skrues lidt mere op, drysses lidt salt over og lægges låg på.
  12. Nu skal de står og stege 2-3 minutter ad gangen, så skal låget af, der skal rystes og de får 2-3 minutter mere.
  13. Dette gentages til de begynder at blive ensartet brune og sprøde.
  14. Hvis der er nogen, der har en bleg side, så brug spartlten eller en stor pincet til at vende hver enkelt med.
  15. Det tager 20-30 minutter før de er møre og sprøde alle sammen.
  16. Hvis der skal krydderier på, så skal det ske til sidst i stegningen.
  17. Tag til sidst låget af og giv dem så fuldt knald så al fugten forsvinder og det lige får lidt ekstra sprødhed. Her skal der rystes hele tiden!