Kogte kartofler

Kogte kartofler er gode til rigtigt mange ting

De bedste kartofler er nye kartofler! Dem kan du købe først på sommeren. De kan bare vaskes med en grydesvamp eller skrabes med en kniv før de koges.

De næstbedste er mellemstore kartofler med skræl som er vasket så den kan spises. De skal måske bare skæres i stykker før de koges.

Om efteråret, vinteren og foråret kan du måske kun få store kartofler med grim skræl. De skal skrælles og skæres i mindre stykker før de koges.

Det nemmeste er at koge kartofler som er nogenlunde ens i størrelse. Som en bordtennisbold eller det halve er for det meste meget passende. Skær de største i 4 dele eller flere, de mellemstore i 2 og lad de mindre være som de er. Du kan også lave "pillekartofler", som koges med skræl på, som så pilles af med en lille kniv lige når kartoflerne er kogte.

Kog kartoflerne i en stor gryde med låg.

Tilberedningstiden varierer afhængigt af typen. De hurtigste er rene kartofler med skræl, som måske ikke engang skal skæres ud. De langsomste er kartofler, der skal skrælles og skæres ud. Hvis du vil pille dine kartofler tager det også lang tid. Du kan eventuelt lade folk selv gøre det ved bordet.

Ingredienser: 
MængdeIngrediensBemærkninger
200-300 gram pr. person
Kartofler
4-500 gram hvis folk er meget sultne.
2-3 spiseskeer
Salt
Tidsforbrug: 
TrinTid
Skrælle, skylle, skære
10 min
Komme i kog
10 min
Koge
15 min
Samlet tilberedningstid ca.35 min
Vejledning: 
  1. Gør kartoflerne klar, kom dem i en gryde
  2. Skyl dem med koldt vand.
  3. Kom så varmt vand over, læg låg på og sæt dem på blusset for fuld knald.
  4. Hold øje med dem! Løft låget engang imellem. De koger nemt over.
  5. Når de koger skal der salt på og skrues ned.
    Spar ikke på saltet!
    2-3 spiseskeer passer til en almindelig portion.
  6. Kartofler skal koge omkring 15 minutter.
    Hold øje med at de koger hele vejen.
  7. Når de er ved at være færdige, kan du stikke i dem med en spids og tynd kniv og mærke om de er bløde eller hårde eller ”knasende” i midten.
    De skal være bløde. Så er de færdige.
  8. Nye kartofler holder formen fint, men vinterkartofler koger nemt i stykker, så hold øje med dem.
  9. Når kartoflerne er OK hældes vandet fra og låget lægges på igen og de er klar.